Verslag Cissé, Frankrijk 19 – 21 januari 2018

– Geschreven door Theo en Jeanette van Dooren –

Op 25 oktober 2017 kregen wij het verzoek van Martine Garnier als Président d’ Assemblée Générale des Amis de l’Europe de Cissé om een presentatie te houden over Les Pays Bas voor hun jaarvergadering op zaterdag 20 januari 2018. En of we maar zo vriendelijk wilden zijn om Hollandse kaas mee te brengen voor 72 personen.

Dat leek ons een leuke en interessante uitdaging. Derhalve reisden wij op vrijdag 19 januari jl. gepakt en gezakt en uitgerust met een zorgvuldig gekoesterde USB-stick met uren powerpoint en enkele kilo’s oude en boerenkaas af richting Cissé.

Tot onze verrassing werden wij onderweg per app uitgenodigd om direct na aankomst als VIP bij de heropening van de plaatselijke L’eglise St.Pierre aanwezig te zijn.

Na een restauratie van een jaar werd de kerk die middag officieel heropend door Burgemeester Annette Savin, die het niet laten kon om de gasten uit Les Pays Bas in het bijzonder te verwelkomen.

De Romaanse kerk in Latijnse kruisvorm is in 989 na Chr. gesticht aanvankelijk als kapel van het kasteel van Cissé. De toren staat links van het middenschip.

De oudste klok in de toren (Jean Baptiste) dateert van 1458. In 1870 komen de klokken Clémentine en Marie Charlotte erbij. In 1950  kwam Jeanne de France er als laatste klok bij.

In de 19e eeuw opnieuw gerestaureerd. Het middenschip werd verlengd. Er komt een balkon boven de ingang. Onder het balkon werd in 1962 door de bekende Oisterwijkse schilder Henk Potters een muurschildering aangebracht voorstellende de wonderbaarlijke visvangst.

Het fraaie glas in lood dateert van de huidige restauratie en is van buitenaf prachtig uitgelicht.

De galmgaten werden opnieuw van houten luiken voorzien en het stucwerk werd hersteld waardoor het een kerk is met een lichte en intieme uitstraling.

Na de fraaie uitleg door de restauratie-architecte volgde een rondleiding. Tenslotte bracht het koor enkele prachtige liederen ten gehore. Na afloop werden de gasten uitgenodigd in het gemeentehuis voor een hapje en een drankje.

De avond werd dinerend doorgebracht bij Martine en Dominique in gezelschap van Annette Savin en Mado en Bernard Ayrault.

Zaterdag 20 januari
Zaterdagochtend 20 januari stonden we om 10.00u in het gemeenschapshuis. Samen met 10 anderen (incl. Annette Savin) werd de zaal in orde gemaakt en de tafels geschikt. Hun apparatuur en mijn USB-stick gedroegen zich compatibel. Tegen 18.00u stroomde de zaal vol met zo’n 75 leden van de Assemblée Générale. Mme. Martine Garnier, la présidente, opende de jaarvergadering met een jaarverslag en het programma voor 2018. Toen mocht ik. Mijn presentatie was opgebouwd uit zo’n 250 foto’s en filmpjes.

In een tijdsbestek van een half uur heb ik op mijn beste Frans de volgende thema’s laten passeren:

 • Verschil Nederland en Holland
 • Ligging Rijn en Maas aan de monding van de Noordzee,
 • Filosofie, wetenschap en religie.
 • Het plakkaat van Verlatinghe (sinds kort Pronkstuk van Nederland), Willem van Oranje,
 • VOC, gouden eeuw, ook slavenhandel,
 • Hollandse meesters: Rembrandt, Vermeer, van Gogh, Mondriaan
 • Strijd tegen het water, polders, molens, Watersnoodramp
 • Delta werken: stormvloedkeringen
 • Regeringsvorm, koningshuis, democratie, waterschappen
 • Economie, bekende wereldmerken
 • Sport: voetbal, schaatsen, Elfstedentocht
 • Toerisme: Kinderdijk, Bollenvelden, Amsterdam, Rotterdam ,
 • Tweede Maasvlakte,

Na de canardpootjes en een verrukkelijk dessert werd nog lang nagetafeld tot in de kleine uurtjes onder een goed glas Franse wijn de Poitou met Nederlandse oude en boerenfromage.

Lag het nou aan mijn Frans of aan de goede verstaander of Columbus nou wel of geen Nederlander was?

Weer anderen verhaalden van belevenissen in Rotterdam met een amfibiebus die pardoes de Maas in reed of het bezoek aan de Walletjes, waarbij een klant desgevraagd in onvervalst Frans zijn tevredenheid over het gebodene uitte.

Zondag 21 januari
Op zondag maakten we dankbaar gebruik van het overdekte zwembad met sauna van Martine en Dominique. Het diner bij Mado en Bernard liet zich daarna weer goed smaken. Op maandag 22 januari waren we moe maar voldaan rond 19.00u weer in ons oude vertrouwde Esch. Ook de plaatselijke pers besteedde aandacht aan de Assemblée op dinsdag 23 januari.

 

Gaat u dit jaar met ons op reis?

Zoals ieder jaar, worden er binnen het Charter of European Rural Communities een aantal ontmoetingen georganiseerd tussen de aangesloten dorpen. Naast een inhoudelijk programma met workshops en excursies, verblijven de deelnemers in gastgezinnen waardoor er volop ruimte is om het land te leren kennen en nieuwe vriendschappen te sluiten!

2018 belooft een druk jaar te worden waarin we maar liefst vijf keer een delegatie uit Esch en de gemeente Haaren op pad mogen sturen. Om deze delegaties samen te stellen, organiseert Friends of Europe Esch zoals ieder jaar een lotingsavond.

Deze zal plaatsvinden op 30 januari a.s. om 20.00u in dorpshuis de Es. Tijdens de lotingsavond wordt u bijgepraat over het afgelopen jaar waarin Esch onder meer vertegenwoordigd is geweest in Kannus (Finland) en zullen de delegaties van de eerste drie bijeenkomsten bekend worden gemaakt.

De bijeenkomsten waarvoor tijdens de lotingsavond de delegaties bekend worden gemaakt middels loting:

 • Zomerontmoeting (19-23 juli) in Nadur, gelegen op het eiland Gozo in Malta.
 • Small meeting (22-25 maart) in Naestved, Denemarken
 • Youth meeting (19-22 april) in Nagycenck, Hongarije.

Voor deze bijeenkomsten kunt u zich nog aanmelden via info@friendsofeurope.nl of door contact op te nemen met onze secretaris, mevrouw Th. Heesemans. Bij aanvang van de lotingsavond sluiten de inschrijvingen.

Later in het jaar vinden er nog bijeenkomsten plaats in Strzyzow (Polen) en Tisno (Kroatië). Loting voor deze bijeenkomsten zal gebeuren tijden het Bierpompfeest.

Graag tot ziens tijdens de lotingsavond!

Charter expositie in gemeentehuis Haaren

Deze maand is er een mini expositie van Friends of Europe in het gemeentehuis in Haaren. Iedere maand is er een wisselende expositie van collecties verzamelingen van inwoners etc. Deze maand stelt Friends of Europe hun ‘relikwieën’ ten toon in het gemeentehuis. Het gaat om aandenkens aan bijeenkomsten, cadeaus van onze partnerdorpen en prijzen die het Charter de afgelopen 28 jaar heeft gewonnen, waaronder de Golden Stat Award. Deze stukken worden zorgvuldig bewaard, maar zijn vanaf nu met een klein beetje uitleg te bewonderen in de vitrinekast bij de gemeentewinkel in het gemeentehuis.

Kom dus snel een kijkje nemen. De expositie is tot 31 oktober 2017 te bewonderen!

 

Hollandse appelbomen in Hongarije

Tijdens de Youth meeting in Nagycenck (Hongarije) in 2015, zijn er appelboompjes geplaatst door verschillende dorpen. Zo hebben onder andere Bienvenida, Tisno, Kannus, Zagare, Nadur, Ibanesti, Ockelbo, Nagycenck en Esch een appelboom geplaatst en de ‘Essche appelboom’ zorgt voor veel rode appels!

We kunnen trots zijn op onze boom in Hongarije!!!

 

Reisverhaal van Mercè de Miguel Capdevila – Kannus, Finland

Mercè de Miguel Capdevila heeft voor de eerste keer deelgenomen aan een uitwisseling van het Charter. Ze reisde met 8 andere Essche inwoners af naar Kannus in Finland. Hieronder de ervaringen van Mercè in Kannus:

“Tja, Jan en Anna hadden het thuis al gezegd: Dat is leuk! Toch wist ik niet echt wat ik kon verwachten toen ik donderdag om 5.30 s’ochtends half wakker naar de verzamelpunt ging. Geen idee of het heel koud zou zijn in Finland. Had wel zin in de 5 uur lange treinreis vanuit Helsinki naar Kannus (kannnnnus uitgesproken!).

Nu 5 dagen later, veel nieuwe vrienden verder, verbrande schouders door de scherpe Finse zon en een paar muggen bulten die haast niet meer prikken ….. Kan ik ook tegen alle Eschenaren, jong en oud zeggen: DAT MOET JE ECHT GAAN DOEN!

Vijf dagen afwisselend tussen Nordic walking, Sauna, heerlijk eten, lachen, Sauna, strand, goed gemutste mensen om je heen, Sauna, heerlijke bessen (alle soorten en kleuren), bomen, geen elanden, Sauna, prachtig gezang en orgelspel, weer eten, bomen, geweldig jonge lui om je heen, Waar zijn ook al weer mijn delegatie matjes?, geen elanden, Sauna, leuk, de Spanjaarden zijn er ook!, weer eten, Sauna, met z’n allen in de bus, Sauna, in de natuur meer zwemmen, optrekken met de Denen of Belgen en Fransen, de jongens uit Malta. Het doet er niet toe dat je voor het eerst er bent. Je wordt meteen opgenomen in de groep, niet allen je eigen delegatie, je gastgezin (top) of je buurman tijdens de workshop. 
Vanaf onze aankomst tot ons vertrek onafgebroken zonnig. Om 00.00 zonnig, (ook om 1.00 s’nachts trouwens). Frans Ronnes stond zeker lachend ervan te genieten.

Wat een geweldige manier om een stukje van een Europese land vanuit binnen, te leren kennen. Ik ga terug naar Finland. Heb nog een gebouw in Seijnajoki te bezoeken, en wil meer van de Sami in Lapland te weten te komen. Dat kwam allemaal op tafel tijdens een onvergetelijke barbecue met onze gastgezin en Ans, omringd door de berken die prachtig de zonlicht om middernacht filterden.

Jij bent nu aan de beurt volgend jaar in Malta!”

Reisverhaal van Marc van Roosmalen – Kannus, Finland

Marc van Roosmalen heeft voor de eerste keer deelgenomen aan een uitwisseling van het Charter. Hij reisde met 8 andere Essche inwoners af naar Kannus in Finland. Hieronder de ervaringen van Marc in Kannus:

“Ik was al een lange tijd benieuwd hoe het zou zijn om met het charter mee te gaan. Dus toen Thieu tegen mij zei dat er een plek vrij was en ik mee kon gaan zei ik natuurlijk gelijk ja.

Bij aankomst in Kannus werden we meteen hartelijk ontvangen door ons gastgezin. Die avond hebben we samen met het gastgezin en een stelletje uit kroatië gezellig gepraat over de verschillen in onze landen.

Dag 2 begon met een ceremonie in de kerk en vervolgens een vlaggenparade naar het sportcentrum waar nog een ceremonie werd gehouden.
Na een gezamenlijke lunch kregen we een appart programma voor de jongeren. Hier hebben we door middel van “speeddaten” een eerste ontmoeting gehad met de andere jongeren uit de andere landen. Nadat we nog een aantal andere spellen en workshops hadden gedaan werden we weer teruggebracht naar het gastgezin.

Na een pauze van een paar uur was om 19:00 uur de culinare avond. Een avond waarbij elk land zijn eigen tafel kreeg om gerechten en dranken uit hun land aan te bieden. Ik durf gerust te zeggen dat iedereen zich goed vermaakt heeft deze avond.

Dag 3 begon voor ons met een sportevenement. er waren een aantal spellen zoals een soort kegelen maar dan op z’n Fins, frisbee gooien en Fins Honkbal.
Hierna volgde een bezoek aan een lokaal museum. Daarna was er vrije tijd en hadden wij besloten om naar een wedstrijd Fins honkbal te gaan kijken, waar overigens niks van te volgen valt als je het spel niet kent.
Vervolgens werden we weer opgehaald door ons gastgezin en ontkwamen ook wij er niet aan om toch de sauna in te gaan. DIe avond was er veel vrije tijd en zijn we samen met iedereen die maar mee wilde van het charter naar een lokale kroeg gegaan.

Dag 4 Begon met een vroege busreis naar het strand toe, daar waren een aantal activiteiten mogelijk om te doen zoals een survival parkour of een spa, maar wij hadden vooral van de zon genoten op een terras.
Die middag moesten de spullen alweer ingepakt worden en s’avonds werd het afscheidsdinner gehouden. Hierbij waren ook een aantal optredens van lokale artiesten e.d.

Daarmee zijn we alweer op het einde aangezien dag 5 een hele dag reizen was. Ik moet zeggen dat ik erg heb genoten van de reis en de dingen die ik heb gezien en meegemaakt in Finland. zeker omdat je in een gastgezin verblijft zie je het land toch op een heel andere manier als dat je als normale toerist zou doen”.

Inschrijven jongerenontmoeting in Ibanesti, Roemenië (24 t/m 27 augustus 2017)

Donderdag 24 augustus tot en met zondag 27 augustus vindt er een jongerenontmoeting plaats in Ibanesti, Roemenië. Esch heeft, net zoals de andere 27 Europese landen, van Ibanesti een uitnodiging gekregen om aan deze ontmoeting deel te nemen met twee jongeren in de leeftijd van 18 t/m 26 jaar. Het thema van de bijeenkomst is “Tolerance and Solidarity among Youth – Bridges to Peace in Europe”.

Mocht je nu denken: ‘Wauw!!! Hier wil ik aan meedoen!’ Meld je dan voor dinsdag 25 juli! aan via info@friendsofeurope.nl! Wanneer we meerdere inschrijvingen ontvangen, zal er geloot worden.

Omdat deze reis last minute is georganiseerd, zal er gekeken moeten worden hoe de reis het beste kan worden gepland (het kan mogelijk zijn dat er bijvoorbeeld een dag later terug gereisd kan worden).

Friends of Europe heeft besloten om 50% van de reiskosten te vergoeden, waardoor de reiskosten tussen de €125,00 en €150,00 zullen komen te liggen, afhankelijk van de exacte reis.

12 juni 2017: In memoriam Frans Ronnes

Jarenlang, enthousiast en onvermoeibaar op pad, om Europeanen uit kleine dorpen samen te brengen. Ons motto ‘People meet people’ ten volle uitgedragen.

Op maandag 12 juni is helaas overleden
Frans Ronnes
Oud-president Charter Europese Plattelandsgemeenten 2004-2012

Frans heeft zich tijdens zijn presidentschap van het Charter enorm ingezet voor het netwerk en heeft de activiteiten naar een hoger niveau gebracht. Door hem zijn talloze vriendschappen ontstaan en vele mooie bijeenkomsten georganiseerd. Als burgemeester van de gemeente Haaren adviseerde hij het bestuur van Friends of Europe op voortreffelijke wijze. Wij zijn erg verdrietig om zijn overlijden en zullen zijn belangstelling voor ons Europese netwerk en zijn waardevolle adviezen enorm gaan missen.

Anny, Joost, Gijs en Bram, schoondochters en kleinkinderen wensen wij heel veel sterkte toe.

Bestuur en vrienden
Stichting Friends of Europe Esch