Verslag Naestved, Denemarken 22 t/m 25 maart 2018

“People meet People.”

Ria Bekkers, Jan Simons, Annie en Fons van der Heijden waren middels loting deze keer de vertegenwoordigers van Esch tijdens de small meeting in Naestveld. Holmegaard, onze Deense partner in de uitwisseling was opgegaan in een nieuwe gemeente, de op een na grootste in het land, Kopenhagen was nog net iets groter in omvang. Gelukkig zag het grote Naestved ook de belangrijkheid in van dit Europees initiatief en adopteerde dat, we waren dan ook meer dan welkom! Met Europese vrienden uit Tchechië, Polen, Italië, Hongarije, Luxemburg, Letland, Bulgarije, Zweden en Oostenrijk werden we ondergebracht bij gastgezinnen die elk op hun beurt hun steentje bijdroegen aan de Europese gedachte, met volop mooie en interessante gesprekken aan de keukentafel. De organisatie was in goede handen bij oa Lars Westermann en Nicolai Røge. Het thema dat zij kozen was Integratie, Tolerantie en Discriminatie. De doordachte opdrachten werden al in de bus op weg naar Naestved gestart met de eerste opgave. Middels een speeddating werden talrijke Post-it velletjes papier vol geschreven met steekwoorden die de opmars vormden van diverse discussies in workshops daarna.

Natuurlijk was er ook tijd om kennis te maken met de woonomgeving. De Burgemeester van Naestved had een hele ochtend ingeruimd voor ons en liet diverse vertegenwoordigers uit de samenleving aan het woord met hun ervaringen. Dit alles voorafgegaan door trompetgeschal op een glazen (Holmegaardse) klaroen door 2 herauten, indrukwekkend. We maakte een fraaie wandeling in de omgeving van het gemeentehuis van Naestved en vervolgde het programma met een rondrit per touringcar. De lunch werd gebruikt op de zolder van een vissersmuseum.

Een rondtoer waar we bijna 30 % van het grondgebied van Neastved te zien kregen nam al een vol dagdeel in beslag, zo groot. Het gemeentehuis heeft 3 dependances opgezet omdat de afstanden voor de inwoners anders te groot zou worden.

Een bezoek aan de Afterschool was erg interessant. Jeugd die de basisschooltijd afsloten, verbleven op vrijwillige basis (ruim 50% koos hiervoor) voorafgaand aan de definitieve schoolkeuze, voor een periode van een heel schooljaar in een soort van internaat, de After Skole genaamd. Het was er zo gezellig, zo leerzaam en zo leuk dat de bewoners van de school slecht sporadisch naar huis gingen om bijvoorbeeld de was te laten doen. Na het afsluiten van het intensieve schooljaar (24 uur -7 dagen) werden ze onderling en met de leerkrachten vrienden voor het leven en wisten precies wat ze wilden.

Een bezoek aan de glasfabriek van Holmegaard maakte deel uit van het programma. Helaas was het niet mogelijk om de fabriek waar nu industrieel glas wordt gemaakt inpandig te bezoeken, veiligheidsmaatregelen en voorgaande screening met een inzicht in de namen van bezoekers en hun schoenmaat ontbrak. We brachten een bezoek aan de oude glasfabriek daarnaast. De oud burgemeester van Holmegard en een voormalige arbeidsmigrant namen ons mee aan de hand met een interessant en gedreven gebracht verhaal. Vergane glorie probeert men daar opnieuw te presenteren in een museum dat men aan het opbouwen is, een krachttoer. De fondsen waren binnen en men verwacht medio 2019 de eerste bezoeker te ontvangen voor het verhaal van 175 jaar glasblaas geschiedenis. De oven waarin 45.000 kg glas als één blok achterbleef, omdat de energiekraan abrupt werd dichtgedraaid, vormt de kern van een expositie met zo’n 35.000 glasvoorwerpen uit hun historie en de imposante verzameling aardewerk van de fabrieken Royal Copenhagen (als ik mij niet vergis) krijgt hier ook een prominente plek. Glasblaas kunstenaars uit de hele wereld kunnen hier in de toekomst werken en hun kennis en vaardigheden laten zien in een inspirerende omgeving. Bezoekers kunnen dan ook glasblazen. Hier moeten we zeker nog een keer naar terug.

Het planten van een boom in het Europese bos werd uitgesteld tot het moment dat de grond niet meer bevroren was, wat ons restte was een leuke wandeling naar de gedenksteen die herinnert aan de Charter Meeting in 1991. Op dat moment geplaatst in een agrarisch gebied nu aan de rand van een nieuwe woonwijk.

Een gezamenlijk diner, dat werd gerealiseerd door diverse vrijwilligers was ook weer een hoogtepunt. Lekker eten, een goed glas wijn of bier vormde de opstap van een gezellig samenzijn waarbij ook de gastgezinnen onderling de banden verstevigden. Kortom ook hier weer Europese verbroedering ten top! Ten slot stuurden we een brief aan ons zelf waarin we ons zelf doelen stelde e.e.a. met het tijdpad waarop. Medio juni/juli wordt deze brief vanuit Naestved naar ons huisadres verzonden, daar maken we hem samen met onze partners open in een gezellige ambiance en gaan “het er nog eens over hebben”. Weer een mooi en boeiend onderwerp voor een leuke avond, lijkt mij.

Op de terugweg hadden we volop tijd om Kopenhagen te bezoeken, een bruisende metropool waar het goed vertoeven was.

Bestuur van Friends of Europe Esch, Thea, Lia, Boy en vele anderen bedankt voor de geboden gelegenheid en jullie inzet om deze ontmoeting in goede banen te leiden, het is meer dan prima gelukt! En we hebben hopelijk een klein steentje bijgedragen aan “Europa”.

Een welgemeend dank je wel van Ria Bekkers, Jan Simons, Fons & Annie van der Heijden.

Reacties uitgeschakeld voor Verslag Naestved, Denemarken 22 t/m 25 maart 2018