Kroatië – Tisno

Tisno is een gemeente in de Kroatische provincie Šibenik-Knin. Tisno telt momenteel 3.239 inwoners. De oppervlakte bedraagt 67,03 km², de bevolkingsdichtheid is 48,3 inwoners per km². De gemeente Tisno omvat zowel dorpen op het eiland Murter als op het vasteland.

Bij de telling van 2011 woonden er totaal 3.040 inwoners in de volgende plaatsjes:
– Betina, 689 inwoners
– Dazlina, 45 inwoners
– Dubrava kod Tisna, 176 inwoners
– Jezera, 857 inwoners
– Tisno, 1.273 inwoners

Meer dan 97% van de bevolking is Kroatisch.

Het dorp Tisno is het jongste dorp van het eiland Murter en is deels op dit eiland gelegen, en deels op het vasteland, gescheiden door een smal zeekanaal, waaraan het ook zijn naam te danken heeft (’tisno’ betekent smal). Beide delen zijn met een ophaalbrug verbonden die in de zomermaanden twee keer per dag geopend word.

Tisno werd voor het eerst in 1474 vermeld tijdens de Turkse invasie en de oorlog tegen de Venetianen. Ontelbare vluchtelingen kwamen naar Tisno om onderdak te zoeken.

Erfgoed
De parochiekerk van de Heilige Geest uit 1558 werd in 1640 herbouwd in barokstijl en uitgebreid in 1840. De kerktoren werd in 1648 door lokale bouwvakkers gebouwd. De kerk van Onze Dame van Caravaggio is een votiefkerk van de Italiaanse familie Gelpis en gebouwd aan het begin van de achttiende eeuw. Elk jaar op 26 mei komen er duizenden pelgrims vanuit de hele wereld naar deze kerk.

Cultuur
Tisno heeft een herdenkingsplaats ter herinnering aan de naar schatting paar honderd Kroatische burgers die vermoord zijn in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog door het communistische Joegoslavische regime en daarna in een massagraf zijn begraven.

Toerisme
Dit typisch Dalmatische dorp van stenen huizen en straatjes, ruime pleinen, dichtbegroeide mediterrane beplanting, met een lange boulevard en een paar wijnkelders en restaurants, biedt alles wat u nodig heeft voor een gezellige vakantie. De eilandengroep is ideaal voor alle soorten watersporten.