Slovenië – Moravce

Het dorp Moravče ligt in centraal Slovenië en bestaat uit een aantal kleine gehuchten met een paar huizen. Alles bij elkaar opgeteld heeft Moravče ongeveer 4.850 inwoners. De omgeving is prachtig. Het landschap is heuvelachtig met veel bossen en weilanden; veel groen en een lieflijk klein riviertje.

Moravče is gebouwd tegen een paar berghellingen aan en vanaf meerdere plaatsen kunt u het hele dorp overzien. Een van de grootste trekpleisters is het prachtige kasteel dat voor allerlei activiteiten wordt gebruikt: concerten, bruiloften, en ook als woning. Het kasteel, zowel de bouw als de inrichting, is authentiek en laat zien hoe de mensen vroeger woonden en werkten.

Veel bewoners hebben, naast hun baan in de stad, een boerderijtje met een moestuin waar ze wat dieren houden en op het land werken. Er is veel bos in de omgeving zodat de mensen altijd genoeg stookhout hebben voor hun kachels in de winter. De infrastructuur is zeer goed. Ondanks dat het dorp in de bergen ligt, zijn de huizen aangesloten op alle openbare voorzieningen (water, riolering, elektriciteit, telefoon, enz. ) en de wegen zijn van goede kwaliteit. De gemeente heeft in het verleden besloten om deze voorzieningen aan te brengen zodat de mensen in hun huizen in de bergen kunnen blijven wonen, ze kunnen immers snel en makkelijk naar de stad reizen.

Het grootste voordeel is dat de inwoners zelf het gebied onderhouden en dat de boeren geen subsidie nodig hebben om hun bedrijf in de bergen voort te zetten. Het dorp heeft goede voorzieningen: een gemeentehuis, kleuterschool, scholen voor kinderen tot 16 jaar, voorzieningen voor ouderen, winkels voor de dagelijkse boodschappen, een postagentschap, een bank, enz.