Zweden – Ockelbo

Ockelbo wordt ook wel genoemd: ‘De Parel van Gävleborg’, dit betekent dat het een plaats is waar je rust kunt vinden, plezier kunt hebben, vrienden kunt maken en dat allemaal in een prachtige omgeving.

Ockelbo ligt ongeveer 250 kilometer ten noorden van Stockholm. De grootste, dichtstbijzijnde stad is Gävle, deze ligt aan de oostkust en heeft 70.000 inwoners. Ockelbo ligt aan het begin van Norrland, dicht bij het bos dat het begin is van de grote noordelijke wouden en de wildernis.

Het dorp heeft 6.100 inwoners. Ze leven dicht bij de natuur. Bosbouw, visserij en het boerenleven in een prachtig landschap, omringd door dichte bossen, vol met frambozen, paddenstoelen en dieren, vormen een belangrijk deel van het dagelijkse leven. De mensen wonen goed en goedkoop in Ockelbo, het biedt voor elk wat wils: kleine, traditionele rode Zweedse huizen en moderne villa’s. Er is geen hoogbouw in Ockelbo.

De inwoners van Ockelbo staan bekend om hun ondernemingszin en het opzetten van concurrerende bedrijven. Ockelbo werd in 2004 gekozen als beste gemeente op het gebied van ondernemerschap. In Ockelbo is 1 op de 15 inwoners ondernemer en elk jaar worden er tussen de 30 en 40 nieuwe bedrijven gestart. Ockelbo heeft vandaag de dag meer dan 400 bedrijven op verschillende gebieden zoals voedselindustrie, IT en productiebedrijven.

Toeristen die Ockelbo bezoeken, kunnen mooie boswandelingen te maken, paddenstoelen zoeken, bessen plukken, of wandelen in tuinen. U kunt ook kunstenaars bezoeken in hun eigen studio’s.

In Vildmarksgalleriet staan opgezette beren en wolven. Wilt u liever kanovaren? Er is veel water in de omgeving waar dat kan. En gedurende één weekend in de zomer verandert Ockelbo in één grote marktplaats waar in gedurende drie dagen ruim 150.000 bezoekers komen. Er is dan veel muziek, u kunt van alles kopen en ook heerlijk eten. ’s Winters kunt u van de heuvel in Rönnåsen naar beneden skiën of op de vlakte van Ulvsta rijden op een sneeuwscooter of met hondensleeën. In Kuxahallen wordt er gebasketbald door het basketbalteam dat in de hoogte divisie speelt.