België – Bièvre

De gemeente Bièvre bestaat uit twaalf pittoreske, rustige dorpen en ligt op 348 meter hoogte op een plateau in de Ardennen, in het zuiden van de Belgische provincie Namen. De gemeente ligt in de vallei van de rivieren de Semois en de Lesse, halverwege de snelweg tussen het bedevaartsoord Beauraing en de stad Bouillon.

De naam Bièvre komt van het woord bever. Daarom staat de bever ook afgebeeld op het wapenschild en heeft de windwijzer op het gemeentehuis de vorm van een bever.

Bièvre staat bekend om, en is trots op, haar nieuwe en prachtige gemeentehuis en cultureel centrum. Het gebouw was vroeger een jachtslot en waar nu het cultureel centrum gevestigd is waren vroeger de paardenstallen en de hokken voor de jachthonden. De gemeente bezit een groot bouwkundig erfgoed zoals de fontein van St. Furcy in Bellefontaine, de kerktoren van St. Denis en de kapel in Oizy, maar ook oude wasplaatsen in het centrum van de dorpen waar de vrouwen vroeger de was deden.

Bièvre heeft ongeveer 3.000 inwoners. In het verleden was het een echte agrarische gemeenschap die in haar eigen behoefte kon voorzien. Tegenwoordig werken de meeste mensen op kantoor of in fabrieken in en om Bièvre. De gemeente heeft zich economisch ontwikkeld en beschikt over winkels en bedrijven. Ook heeft de gemeente een bescheiden industriegebied waar diverse kleine fabrieken gevestigd zijn.

In vijf dorpen is een plaatselijke lagere school waar kinderen in de leeftijd van tweeënhalf tot twaalf jaar les krijgen. Daarna gaan de leerlingen met de bus of de trein naar middelbare scholen in de omgeving. Er is ook een station in Bièvre dat aan een belangrijke spoorlijn ligt, die vooral voor vrachtvervoer belangrijk is. De gemeente biedt veel mogelijkheden voor ontspanning. Er zijn vier voetbalverenigingen en mensen die niet van voetbal houden, kunnen tennissen, tafeltennissen, paardrijden, terreinfietsen, aan gymnastiek, judo of paintball doen. Er is ook een kunstopleiding waar kinderen en volwassen kunnen leren schilderen en beeldhouwen. De plaatselijke theatergroep treedt elk jaar met een productie op.