Denemarken – Naestved

Op 1 januari 2007 is de gemeente Holmegaard met drie kleinere gemeenten en de stad Næstved samengegaan in de nieuwe gemeente Næstved. Næstved beslaat nu een oppervlakte van 684 km² en telde 80.950 inwoners in januari 2009. De helft van de bevolking woont in de stad en de andere helft op het platteland.

De stad Næstved heeft een magneetwerking binnen de gemeente, omdat het aantrekkelijk is je er te vestigen vanwege de mogelijkheden in je directe omgeving. Wanneer u in de gemeente Næstved woont, bent u

  • in de buurt van de stad, dorpen en het platteland
  • in de buurt van schone lucht, bossen en stranden
  • in de buurt van een schone omgeving en rijke natuur
  • in de buurt van de Grote Belbrug, de Sontbrug (de brug naar Zweden) en het vasteland.

Naarmate de bevolking groeit worden ook verschillende diensten van de gemeente uitgebreid. Ouders hebben de keuze uit verschillende soorten kinderopvang die allemaal gebruik maken van de mogelijkheden van het omliggende landelijk gebied. Naestved telt 25 basisscholen en scholen voor lager middelbaar onderwijs. Alle leerlingen krijgen een programma met buitenactiviteiten. Daarmee doen ze via praktijkgerichte opdrachten basiskennis op over natuurwetenschappen en milieu. Dit stimuleert de kinderen ook om zelf gezonde buitenactiviteiten te ondernemen.

Wanneer u in Næstved verblijft, bent u dicht bij zee, meren en rivieren. U kunt een uitstapje maken naar Karrebæksminde en pootjebaden in de golven op één van de mooiste stranden van Denemarken. Voel het verleden onder uw voeten wanneer u wandelt over het veen van het Holmegaard Veenmoeras, of met een kano door enkele van de mooiste natuurgebieden van Denemarken peddelt.

Het Holmegaard Veenmoeras is een beschermd hoogveengebied en is het enige op Seeland met deze afmeting. Het veen is 420 hectare groot, met berkenbossen en kleine hoeveelheden sparren. Twee kleine gebieden bij het westelijke gedeelte van het veen zijn nooit afgewaterd. Daardoor is te zien hoe het gebied er duizenden jaren geleden heeft uitgezien.

Aan de rand van het veenmoeras werd in 1825 de Holmegaard Glasfabriek gesticht. Dit was in de tijd dat turf de voornaamste energiebron was. Tegenwoordig vervaardigt de fabriek alle flessen voor het bier van Carlsberg en Tuborg.

Holme-Olstrup staat bekend als woonplaats van de Kerstman, en is het deel van Denemarken dat het meest aan kerst doet denken. Elk jaar wordt op de laatste zondag van november in Holme-Olstrup het kleinste granieten standbeeld in Denemarken van Lunte, een figuur uit een bekende kerstshow, uitgedost met een puntmuts.

Holme-Olstrup heeft ook een pretpark: Bon-Bon-Land. Het park voorziet in meer dan 70 verschillende soorten amusement. Met een oppervlakte van 110.000 m² is Bon-Bon-Land groter dan het bekende Tivolipark in Kopenhagen.