Duitsland – Hepstedt

Hepstedt is een gemeente met ongeveer 1.050 inwoners, gelegen in Noord-Duitsland in de buurt van Bremen. Het wordt omringd door weilanden en bossen. Vijftien families werken nog in de landbouw. De meeste andere mensen werken in de voedingsmiddelenindustrie of de dienstensector in Zeven, vijftien kilometer verderop, of in Bremen bij Mercedes Benz.

De kinderen gaan in de buurdorpen Tarmstedt of Zeven naar school. Heptstedt mag dan wel geen grote supermarkt hebben, het heeft wel een voortreffelijke boerderijwinkel waar verse seizoensgroenten en andere in het dorp vervaardigde producten kunnen worden gekocht. Diverse cafés en winkeltjes verkopen handgemaakt houten speelgoed.

Hepstedt heeft ook een zwembad met een daarbij gelegen camping in “Ummel”, een van de grootste bossen in het gebied. Maar Hepstedt is niet alleen maar een vredige en rustige gemeente. Er zijn veel clubs en verenigingen, waaronder de vereniging voor plattelandsjongeren en die voor plattelandsvrouwen. Hier kunnen interessante cursussen gevolgd worden of kan men deelnemen aan excursies. Er is ook een vrijwillige brandweer en een theatergroep die in Platduits (plattdüütsch) optreedt, het plaatselijke dialect dat gerelateerd is aan het Nederlands. En natuurlijk is er “Friends of Europe”, de stichting die de contacten met het Charter en andere landen onderhoudt.

Hepstedt heeft het geluk dat het, evenals de omliggende dorpen, geen last heeft van druk verkeer, maar de snelweg naar Bremen en Hamburg ligt vlakbij. Het voormalige schoolgebouw ligt in het centrum van het dorp. Hier zijn tegenwoordig het gemeenschapshuis, de kleuterschool en het kantoor van de burgemeester ondergebracht. In 1994, toen een bijeenkomst van het Charter voor de eerste keer in Hepstedt plaatsvond, werd hier een “Europese steen” geplaatst. Op de steen staan de kaart van Europa en een rij geitjes in verschillende Europese klederdrachten afgebeeld.

In 2004 organiseerde Hepstedt de Europese bijeenkomst opnieuw om te vieren dat Hepstedt duizend jaar eerder voor de eerste keer in de geschiedenis werd genoemd. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis ontwierp een plaatselijke kunstenaar een wegwijzer die de afstand tot alle leden van het Charter aangeeft. De wegwijzer is in het centrum van de gemeente geplaatst.