Cyprus – Lefkara

Lefkara ligt op een hoogte van 750 meter, ten zuidwesten van het Troodos-gebergte. Het ligt in het hart van Cyprus, op slechts 50 km afstand van Nicosia, 35 km van Larnaca en 55 km van Limassol.

Het droge en gezonde klimaat, de gastvrijheid van de mensen, de schoonheid van het landschap en de kunst van het borduren, zijn slechts een paar redenen om Lefkara te bezoeken. De naam van het dorp komt van de omringende bergen: Lefka Ori, Witte Bergen.

Historische bronnen tonen aan dat de verschillende veroveraars van Cyprus hun sporen hebben nagelaten in Lefkara. In de periode van de Franken was Lefkara de zetel van de bisschop van Amathus. Onder het gezag van Venetië werd Lefkara een heiligdom voor vrouwen uit Venetië. Volgens de legende leerden deze vrouwen de lokale bevolking borduren. Naar verluidt bezocht de beroemde Leonardo da Vinci tijdens deze periode Lefkara en kocht hij een groot tafelkleed voor het altaar van de kathedraal in Milaan.

Rond 1570, toen de Turken Cyprus binnenvielen, was Lefkara een toevluchtsoord voor veel vluchtelingen. De Engelse veroveraars gaven Lefkara in 1883 de status van gemeente. In het centrum van het dorp is de kerk van het Heilige Kruis die gebouwd is in de veertiende eeuw. Elke straathoek in Lefkara is verbonden met het christendom. Iedere buurt heeft zijn eigen historische kapel waar tegenwoordig nog steeds diensten worden gehouden. Bezoekers kunnen in Lefkara genieten van de sfeer van vervlogen tijden.

Gedurende het hele jaar worden er veel culturele evenementen gehouden. De bekendste is het jaarlijkse festival van Lefkara in augustus. Beroemde Cypriotische en Griekse kunstenaars zorgen voor een onvergetelijk programma en de bezoeker kan genieten van tradities en lokale gebruiken die tot uitdrukking worden gebracht in dansen, liederen en toneelstukken.

Er is een regionaal centrum voor atletiek waar veel sporten beoefend worden en de omgeving van Lefkara is geschikt voor mooie wandelingen in de natuur. De schoonheid van Lefkara is niet in woorden te vatten. U zou deze zelf moeten ervaren!