Spanje – Bienvenida

Ligging en omgeving  
Bienveninda ligt in de regio Extramadura in de provincie Badajoz ten noorden van het graafschap Tentudia. Het ligt op 606 meter hoogte op een hoogvlakte die zich uitstrekt naar het noorden en zuidoosten van de Sierra Home die op 793 meter hoogte ligt. Het landschap wordt gevormd door wijnvelden, olijfbomen, graanvelden en grasland. De vegetatie die uit restanten van mediterrane bossen bestaat, wordt gekenmerkt door eikenbomen, kurkeikenbomen en plantengroei zoals het zonneroosje, gaspeldoorn en lavendel.

Toegang
Bienvenida kan bereikt worden via afslag 700 van de A-66 (Autovía de la Plata) die naar de toegangsweg (EX-302) leidt, of via de weg N-432 (Badajoz- Granada) op de kruising met de EX-202.

Geschiedenis
Bienvenida werd in 1351 gesticht, maar er zijn gegevens over eerdere bewoning bekend. Er zijn resten van Romeinse nederzettingen in verschillende delen van de gemeente gevonden. Het dorp speelde een rol in de Reconquista (de verovering van het Iberisch schiereiland op de Islam) en werd bevolkt door aanhangers van de Orde van Sint Jacob van het Zwaard (Orde van Santiago) dat deel uitmaakte van het klooster van Tentudia en er direct mee verbonden was. Een van de vicarissen, John Riera, werd er warm onthaald. Er worden vaak natuuropnames gemaakt en Bienvenida dient als achtergrond voor de dagelijkse “soaps”. De gemeente staat ook bekend als de geboorteplaats van de stierenvechter Manuel Mejías Rapela, de grondlegger van het stierenvechten.

Traditionele festiviteiten

  • Carnaval
  • Bedevaart van San Isidro, op 15 mei, dat gedurende enkele dagen op de vlakten buiten Bienvenida      (Pradera de San Isidro) wordt gevierd. Hier wordt de tocht van de heilige Sint Isidro op zijn weg naar de heilige velden herdacht.
  • Pasen: er zijn diverse attracties die anders zijn dan de traditionele processies, vooral tijdens de processie op Goede Vrijdag. De inwoners van Bienvenida voeren dan benedictijnse liederen en gregoriaanse zang met invloeden van de flamenco op.
  • Jaarmarkt, gehouden in het eerste weekend van augustus.
  • Festiviteiten ter ere van de Heilige Maagd (Virgen de los Milagros) op 8 september.

Keuken
Bij de regionale gerechten spelen Iberisch varkens- en lamsvlees de hoofdrol. Naast de lamsstoofschotel en pasteitjes, is er typisch regionaal gebak zoals kruimelgebak, gefrituurde deegspiralen, amandelgebak en traditionele paasbroodjes.