Malta – Nadur

Nadur ligt op de meest oostelijke heuvel van het eilandje Gozo, het zustereiland van Malta. Nadur, een hooggelegen plateau en uitkijkpost, heeft ongeveer 4.800 inwoners, waardoor Nadur een van de grootste plaatsen op Gozo is. Het symbool van Nadur toont een opkomende zon in een blauwe zee met het motto Vigilant, dat ‘alert op gevaar’ betekent.

Terwijl het grootste deel van de bevolking in het centrum van de stad woont, liggen er talrijke woonwijken rondom Nadur. Woonwijken zien uit over prachtige dalen. Andere wijken hebben een schitterend uitzicht op het eiland Comino en Malta. Maar waar u zich ook bevindt in Nadur, overal op de daken van particuliere huizen wapperen buitenlandse vlaggen.

Amerikaanse, Canadese, Australische en Britse vlaggen benadrukken de banden met het Westen en zijn een teken van terugkerende immigranten. Nadur is een van de dorpen in Malta met een lange immigrantentraditie. Vers fruit zoals appels, perziken, peren, pruimen, sinaasappels, citroenen en meloenen van het gebied rond Nadur worden overal op Malta en Gozo verkocht. Langs de kustlijn van Nadur ziet u de vredige baaien van San Blas, Dahlet Qorrot en Ramla. Dahlet Qorrot is een schattig baaitje vanwaar elke dag veel vissers de zee opvaren.

De pittoreske boothuisjes in Hahlet Qorrot zijn gebouwd in de oorspronkelijke grotten en op de richels onder aan de kliffen. De Ta’ Sopu toren, die onlangs is gerestaureerd, staat halverwege Dahlet Qorrot en San Blas. Net als het dorpsmotto is Nadur een uitkijkpost voor het eiland. De inwoners van Nadur waren goede schildwachten die het gevaar tijdig konden ontdekken en de bevolking waarschuwden.

Er is nog een andere toren, die bekend staat als de Ta’ Kenuna toren. Deze toren is in 1848 gebouwd en diende als telegraafverbinding tussen Malta en Gozo. De Ta’ Kenuna toren is onlangs geheel gerestaureerd en wordt nu gebruikt voor communicatiedoeleinden. De nieuwe Maltese tuin bij Kenuna maakt deze streek een must voor iedere bezoeker. Hiervandaan kan men genieten van een van de schitterendste uitzichten op de Maltese eilanden.

Het Festival van Nadur, Mnarja, wordt gevierd op 29 juni en rond 1720 werden de festiviteiten gehouden in een prachtige omgeving die bekend stond als Il-Buskett, wat ‘bosje’ betekent. Het festival is zeer populair bij stellen in hun wittebroodsweken en de naam doet vermoeden dat er mogelijk een verband bestaat met het begin van de zomer.

De naam is afgeleid van luminaria (verlichting), en in feite liggen de wortels van dit festival in de Maltese seizoen rituelen en gebruiken.

Het Delicata Classic Wine Festival, een wijnfeest, is in het derde weekend van augustus in Gnien il-Kunsill, het grootste belvedereproject georganiseerd door de gemeenteraad van Nadur, de Nadur Local Council, waarbij men uitzicht heeft op fantastische zeegezichten tussen de eilanden Comino en Malta. U kunt hier overal in de tuinen een groot aantal verschillende kwaliteitswijnen proeven van een aantal in Malta verbouwde druivensoorten. Om de wijn te complimenteren kunt u ook op verschillende plaatsen een hapje eten met keuze uit internationale én Maltese gerechten, en genieten van optredens van verschillende artiesten gedurende het evenement.