Roemenië – Ibãnesti

Ibāneşti ligt aan de voet van de Gurghiu-bergen, die deel uitmaken van de Oostelijke Karpaten in Roemenië. Het is de meest oostelijke plaats in de Gurghiu-vallei.

Ibāneşti is een kleine plattelandsgemeente die uit tien dorpen bestaat: Ibāneşti, Ibāneşti Padure, Blidireasa, Tisieu, Bradetelu, Tireu, Pru Mare, Dulcea, Lapusna, en Zimti.

De gehele gemeente heeft 4.500 inwoners en heeft een oppervlakte van 313,15 km²; meer dan 25.000 hectare hiervan is bos. Daardoor was en is bosbouw een belangrijke activiteit in dit gebied; veeteelt (vooral hoornvee en schapen) speelt ook een belangrijke rol in het leven van de mensen die hier wonen.

De fraaie traditionele, met de hand gemaakte kleding, en bijzondere traditionele dansen en gebruiken zullen de toerist in verrukking brengen. De mensen – vooral de ouderen – dragen deze kleding nog steeds op zondagen en bij speciale ceremonieën, zoals bruiloften. Ze hebben veel eerbied voor het verleden en tradities. Kinderen, jongeren en volwassenen houden datgene wat door hun overgrootouders is overgeleverd levend door de activiteiten van de volksdansgroepen. Oud en nieuw komen samen in Ibāneşti: u zult oude traditionele huizen met boomgaarden en kleine winkeltjes aan huis zien, evenals nieuwe, moderne villa’s. Toeristen kunnen het St. Nicolaas Klooster bezoeken, dat gebouwd is in de 18e eeuw en geheel uit hout is vervaardigd, of de christelijke kerken in het gebied (vier kerken zijn orthodox en twee zijn Grieks-katholieke kerken). Het gemeentehuis kan ook bezocht worden; hier vindt u meubels gemaakt van hertengeweien.

Er zijn drie gemeenschapscentra in Ibāneşti, vier scholen, een bibliotheek, een EHBO-post en natuurlijk veel winkels waarin u alles vindt wat u nodig heeft.

De gezonde lucht, schitterende berglandschappen en het heerlijk eten (kaas en pap van gepelde maïskorrels) en drinken nodigen gewoon uit voor een verblijf hier in Ibāneşti. Er wordt ook een festival gehouden: in de Gurghiu Valley, de Koningsvallei. Het vindt elk najaar plaats en trekt alle mensen uit de omgeving aan, met inbegrip van degenen uit de steden (Reghin, Tirgu Mures).

Breng ons een bezoek, u krijgt er geen spijt van!