Slowakije – Medzev

Medzev of Metzenseifen wordt al van oudsher bewoond door mensen van Duitse of Vlaamse afkomst. Deze twee groepen zijn met de zogenaamde Karpaten-deutschen naar elkaar toegegroeid tot een groep die nu bekend staat als de Mantaken. Mijnwerkers, handwerklieden en boeren kwamen met hun gezinnen naar het oosten op uitnodiging van de Hongaarse Koning Béla IV en vestigden zich in het bergachtige gebied aan de rivier de Bodva. Ze vonden in dit gebied kopererts en later ijzererts.

De eerste nederzetting werd ten noordwesten van het huidige Medzev gebouwd en deze wordt nog steeds “Dorf” genoemd. De oorspronkelijke plek werd na tientallen jaren verlaten en de bewoners gingen naar de “Grunt”, de oudste straat van de gemeente die nog steeds deze naam heeft.

De eerste schriftelijke verwijzing naar Medzev / Metzenseifen dateert uit 1272. Het gaat over een conflict over het exploiteren van de bossen door de bergbewoners. De volgende vermelding komt uit 1359 en gaat over een grensconflict. In de veertiende eeuw vestigden zich steeds meer mensen in dit gebied.

De nieuwkomers dolven ijzer uit de mijnen en bouwden smederijen. De bouw van de eerste smederij werd gestart in 1371. Het toppunt van welvaart in de mijnen en smederijen was rond de jaren 1870. Toen waren de smederijen in Medzev beroemd in Oostenrijk, Hongarije en ver daarbuiten. De mijnen, overgegaan van generatie op generatie, waren zeer belangrijk voor de gemeenschap en zijn afgebeeld op het wapen van de gemeente.

De pestepidemie in 1622, en tussen 1709 en 1711, heeft vele levens gekost. Er is een herdenkingsmonument voor hen gebouwd op het marktplein.

In 1752 werd de eerste school gebouwd. Voor die tijd gingen de kinderen naar school in Vysny Medzev. De bouw van de spoorlijn tussen Moldava/Moldau en Medzev/Metzenreifen in 1894 was in de eerste instantie bedoeld voor het vervoer van ijzererts. Medzev werd beroemd vanwege het smeedwerk dat vooral bedoeld was voor gebruik in de landbouw.

De twintigste eeuw, met de opkomst van de industrie en nieuwe technologieën, samen met de nieuwe grenzen, zorgde voor de teloorgang van de traditionele smederijen. Vandaag de dag wordt het vakmanschap nog steeds uitgeoefend in twee overgebleven smederijen. Enkele eigenaren proberen de oude technologie een nieuwe stimulans te geven door het smeden van bijvoorbeeld traliewerk, hekwerken, omheiningen en dergelijke.

Medzev ligt tussen twee bergketens, de Slowaakse Karst en het Slowaaks Ertsgebergte, aan de rivier de Bodva. Medzev heeft 3.600 inwoners. De gemeente is rijk aan bosvruchten en biedt een mengeling aan flora en fauna. De weg die door Medzev gaat, komende vanaf Jasov, vormt de noordoostelijke grens van de Slowaakse Karst, een toeristengebied met wonderschone natuur en belangrijke culturele en historische monumenten.

Medzev is een ideale plek voor toeristen. Het gerenoveerde hotel Ranc Sugov biedt rust, een goede keuken, een manege en viswater, maar het heeft ook faciliteiten om een seminar of een groot festival te organiseren. Er zijn uitgezette fietsroutes voor toeristen die graag fietsen. En in de winter biedt de omgeving genoeg mogelijkheden om te skiën en voor crosscountry. Er is veel te zien en te ontdekken in Medzev.