Finland – Kannus

Kannus is een levendige plaats en biedt vele mogelijkheden. Het is gelegen in Centraal-Österbotten in West-Finland. De dichtstbijzijnde luchthaven in Kokkola-Kruunupyy ligt 63 km van Kannus en de dichtstbijzijnde zeehaven ligt in Kokkola Ykspihlaja. De afstand tussen Kannus en Helsinki (de hoofdstad van Finland) is 510 km.

De gemeente Kannus werd gesticht in 1859 en de stad Kannus kreeg in 1986 stadsrechten. Het aantal inwoners ligt tegenwoordig rond de 5800 en de oppervlakte is 460 km².

Er zijn verschillende industriële en commerciële activiteiten in Kannus. De commerciële bedrijvigheid bestrijkt ongeveer 12% van de primaire sector (land- en bosbouw), 33% van de industrie en bouw, 26% is dienstverlening, 10% is openbare handel, 13% is sociale- en gezondheidsdiensten en 6% is anders.

Het plaatselijke ondernemingsklimaat is vooruitstrevend, gericht op het hele land en op de werkgelegenheid. De belangrijkste sectoren zijn houtverwerking, voedsel- producerende industrie, bouw, transport, landbouw, bontverwerking en sociale voorzieningen.

Hooggekwalificeerd personeel in onderzoeks- en opleidingsgroepen biedt het bedrijfsleven en de commerciële ondernemingen de noodzakelijke ondersteuning.

Pouttu Oy is een van de oudste bedrijven in Kannus. De onderneming werd opgericht in 1938 en verwerkt verschillende soorten vlees. Het bedrijf heeft ongeveer 240 werknemers in dienst. Kannustalo Oy werd opgericht in 1978 en heeft zich gespecialiseerd in de bouw van traditionele huizen. Het is een familiebedrijf met ongeveer 120 werknemers. Het bedrijf heeft vijf keer de publieksprijs gewonnen op een landelijke wedstrijd voor architecten. Het Kitinkannus revalidatiecentrum is opgericht in 1990 en biedt behandelingen en revalidatie van oorlogsveteranen en invaliden. Mensen uit de omgeving kunnen er ook terecht voor gezondheids- en wellnessbehandelingen.

In Kannus is een onderzoeksinstituut voor bosbouw (FRI) gevestigd dat valt onder het Ministerie van Land- en Bosbouw. Het Rural Institute Academy in Kannus is een opleidingscentrum voor lager landbouwonderwijs. Kannus heeft ook zes scholengemeenschappen voor niveau 1 – 6, een scholengemeenschap voor niveau 7 – 9, en een middelbare school.

Gezien de grootte en het aantal inwoners van Kannus zijn de mogelijkheden om de vrije tijd te besteden bijzonder goed. Het prachtige dennengebied Kitinkangas biedt u een mooie kans om allerlei soorten sport te beoefenen. Kannus heeft een zwembad, een grote sportzaal en een fitnessgebouw. Bovendien zijn er prima buitensportfaciliteiten, zoals een atletiekbaan, langlaufloipes en een joggingbaan.