Hongarije – Nagyçenk

Sinds de oudheid wonen er al mensen in Nagyçenk. Tijdens recente opgravingen vond men overblijfselen van een 4.000 jaar oud dorp. De gemeenschap met 1.860 inwoners bevindt zich aan de westelijke grens. De dichtstbijzijnde stad is Sopron (12 km), dat zich op de grens met Oostenrijk bevindt. Wenen ligt op 75 km afstand. Twee belangrijke doorgaande wegen doorkruisen het dorp.

De Széchenyi familie had een grote impact op de geschiedenis van het dorp. Ze bezitten al land in het dorp sinds 1677. De familie van de graaf verhuisde rond 1750 naar Nagyçenk en bouwde daar een kasteel, omgeven door een Franse tuin. Graaf Ferenc Széchenyi veranderde het kasteel in een cultureel centrum. Door nalatenschap werd een van zijn zonen, Earl István Széchenyi, de nieuwe eigenaar van het landgoed. In zijn tijd maakte het dorp een enorme ontwikkeling door. Er kwam een modelboerderij van buitengewone kwaliteit op zijn landerijen. Men richtte molenaars- en weversgildes op. Er waren zijdespinners en er was een brouwerij in de gemeente. In 1858 bouwden ze de suikerfabriek die tot 1931 de suikerbieten uit de omgeving verwerkte.

De hervormer, politicus Lajos Kossuth, noemde graaf István Széchenyi de Grootste Hongaar. Als een groot denker voerde graaf Széchenyi strijd en bracht aanzienlijke financiële offers voor zijn land. Hij nam het initiatief tot de bouw van de oudste brug over de Donau, de Kettingbrug, tussen Boeda en Pest; hij paste het stroombekken van de Donau en de Tisza rivieren aan; hij introduceerde stoomschepen die het Balatonmeer overstaken, hij was de man achter de bouw van het eerste Casino in Boedapest, hij introduceerde de paardenrace enz. Totdat hij ziek werd, was hij ook de minister van verkeer gedurende de regering van Batthyány in 1848.

Elk jaar bezoeken ongeveer 100.000 mensen het Széchenyi monument in het mausoleum en het Széchenyi herdenkingsmuseum in het kasteel. Het kasteelpark met zijn 200 jaar oude platanen, verschillende soorten exotische planten en 20-25 verschillende soorten vogels, is uniek in Europa. De werkgelegenheid is beperkt in de gemeente. Na verscheidene jaren van strategische planning start men nu met het ontwikkelen van een industrie-, commercieel en economisch gebied. Als er geschikte investeerders zijn, betekent dit nieuwe perspectieven voor de gemeente. Na 50 jaar isolement en stilstand, ontplooit Nagyçenk zich nu en wordt er hard gewerkt om de gemeente verder te ontwikkelen.