Frankrijk – Cissé

Cissé is een gemeente met 2.500 inwoners die zich in het hart van een vruchtbare, agrarische vlakte bevindt. Het ligt 14 kilometer ten westen van Poitiers, een stad met 90.000 inwoners. Dit is de regionale hoofdstad met een gerenommeerde universiteit uit het jaar 1432, Romaanse kerken en veel prestigieuze gebouwen die toegankelijk zijn voor het publiek.

Cissé heeft zich op de toekomst voorbereid door een gestage ontwikkeling met behoud van kwaliteit van leven voor haar inwoners. Het is een dorp dat open staat voor Europa, omdat het medeoprichter is van het Charter of European Rural Communities en volgt de ontwikkeling ervan op de voet: van 12 gemeenten in 1989, naar 15 in 1995, 25 in 2004, 27 in 2007 en binnenkort volgt de 28ste gemeente.
In Cissé kunt u de kerk van Saint-Pierre-es-Liens vinden. Deze is herbouwd in de 18de eeuw, maar de slaapkamers uit de 11de en 12de eeuw zijn behouden. De toren heeft vier klokken en een zeer oude klok die uit het jaar 1450 dateert.

Kruisen maken al eeuwenlang deel uit van het leven van de inwoners van Cissé: “la Croix Pardon”, de oudste, “la Croix Hosannière”, “la Croix Guillaume” en “la Croix de Mission”.

Karakteristieke huizen liggen verspreid over de gehele gemeente en getuigen van het belang van de economische activiteiten.

Le Site de Saint-Mau is een plek voor sportieve, culturele en feestelijke activiteiten. Het heeft veel voorzieningen onder één dak: een sporthal, een fitnessruimte, een voetbalveld, tennis, jeu de boules en beachvolleybal. De vele verenigingen in Cissé zorgen voor leven in de brouwerij.

Er zijn twee scholen met elf klassen en er worden maaltijden verzorgd voor 270 kinderen van 3 tot 11 jaar. Deze maaltijden worden ter plaatse verstrekt bij de dagopvang en de buitenschoolse opvang.

Ook is er een crèche waar ouders hun kinderen van 3 maanden tot 3 jaar kunnen onderbrengen. Er zijn veel bedrijven gevestigd op het industrieterrein. Deze zorgen voor werkgelegenheid voor de inwoners van het dorp.

Cissé is een thuis voor iedereen en ontvangt graag buitenlandse gasten U bent van harte welkom in ons dorp als u (Centraal West-) Frankrijk bezoekt.