Oostenrijk – Lassee

Lassee, een gemeente met 3200 inwoners, ligt in Marchfeld op de grootste vlakte van Oostenrijk, in het oosten van Neder-Oostenrijk, tussen Wenen en Bratislava (Slowakije). De gemeente bestaat uit de dorpen Lassee en Schönfeld en het “Recreatiecentrum” (14 kunstmatig aangelegde meren omringd door bungalows) en beslaat een oppervlakte van 55 km², waarvan ongeveer 7% uit bos bestaat.

De naam Lassee dook in 1115 voor het eerst op als “Lauchsee – de zee waar prei in groeit”. Lassee kreeg in 1977 een eigen wapen dat verwijst naar de lange traditie van paardenfokkerij. De gouden korenaren benadrukken de ligging in de graanschuur van Oostenrijk, de gekruiste sleutels verwijzen naar onze band met de Benedictijnen. Het dorp Schönfeld is ook vrij oud. Het ontstond in 1262 en onder de naam “Seefeld – zeeveld”.

Vermeldenswaard is de kerk van St. Martin in Lassee uit 1695. In het centrum van Schönfeld ligt de kleine kerk welke eveneens deel uitmaakt van het rectoraat van Lassee. Deze kerk werd gebouwd in 1744 en bevat slechts één altaar. In 2006 werd een moderne glazen uitbouw gebouwd.

In het verleden was de gemeenschap vooral afhankelijk van vee en akkerbouw. Door de ideale omstandigheden in Marchfeld is het ook mogelijk om speciale gewassen te verbouwen. Tegenwoordig houden de boeren geen vee meer, maar hebben ze zich gespecialiseerd in het verbouwen van allerlei soorten graan, suikerbieten, groenten (bijvoorbeeld uien en wortelen), maar ook asperges en aardbeien. Sommige inwoners werken in Lassee of in de omliggende dorpen. Een groot aantal reist echter dagelijks met de auto of trein in ongeveer 25 minuten naar Wenen.

De goede infrastructuur heeft ertoe geleid dat de bevolking in de afgelopen jaren is toegenomen. Er is een kleuterschool, een lagere en middelbare school en speciaal onderwijs. Ook zijn er winkels, bakkerijen, banken, een arts, een tandarts, een politiebureau, een ambulancepost, een postkantoor …. en dat allemaal op loopafstand.

De meeste mensen zijn in hun vrije tijd actief bij een van de vele clubs en verenigingen: de vrijwillige brandweer, de jachtclub, de tennis- of voetbalclub, het kerkkoor, de fanfare, het theater, de golfclub, de manege, de jeu de boulesvereniging of de visvereniging. De allernieuwste aanwinst is een boogschietvereniging! Je kunt dus wel stellen dat er in Lassee vrijwel elke dag een bijeenkomst of activiteit is.

Tegenwoordig staan we voor uitdagingen die te maken hebben met de noodzaak om energie te besparen, de uitstoot met behulp van duurzame energiebronnen te verminderen en isolatie en ecologische efficiëntie te stimuleren. Een vooruitstrevende maatregel van de gemeente was het besluit om een ​​compostfabriek te bouwen. In 1990 is Lassee hier met hulp van partners uit de regio aan begonnen. Per jaar verwerkt de fabriek gemiddeld 2.000 ton biologisch afbreekbaar afval tot compost. Vandaag de dag heeft deze compost de hoogste kwaliteitsklasse en wordt het zowel in conventionele als in biologische landbouw gebruikt. In 1992 werd stadsverwarming op basis van stro aangelegd. Sindsdien verwarmt deze meer dan 400 huizen en alle openbare gebouwen. De stadsverwarming, de afvalwaterzuiveringsinstallatie (1999) en de rioleringsfaciliteiten vormen samen met de lokale landbouw een rendabele en milieuvriendelijke cyclus.

Een blijvende herinnering aan de bijeenkomst van het European Charter in 2007 in Lassee is ons “Europese park”. Dit is zeker een bezoek waard. Jonge kinderen uit alle deelnemende landen hebben foto’s en tekeningen naar Lassee gestuurd en daarmee een grote bijdrage geleverd. Kunstenaar Gottfried LAF Wurm, samen met zijn vriend Martin Suritsch, bracht voor dit unieke park zorgvuldig gekozen kenmerken over op schilderijen van glas die staan op schildersezels. Mensen reizen nu van heinde en verre om “Europa” in Lassee te bezoeken.