Bestuur

Samenstelling Bestuur:

Voorzitter: Boy Scholtze
Toen ik in 2007 werd gevraagd om namens Esch mee te gaan naar het jongerenfestival Ne Pas Couvrir ben ik bevangen geraakt door de magie van het Charter of European Rural Communities. Na terugkomst trok ik de stoute schoenen aan en vroeg ik het bestuur van Friends of Europe Esch, toen nog ‘Esch, Trefpunt in Europa’, of ik hun kon helpen door als jongere in het bestuur plaats te nemen. Met mijn 17 levensjaren ben ik vol enthousiasme als jeugdcoördinator in het bestuur gekomen en heb door de jaren heen hopelijk mijn steentje bijgedragen aan de bekendmaking en verspreiding van het Europese gedachtegoed onder jongeren in Esch en omgeving.

Niet lang nadat ik in het bestuur van Friends of Europe Esch plaatsnam, werd ik door Frans Ronnes die op dat moment President van het Charter was, gevraagd of ik de taak van European Youth Coordinator op me wilde nemen. Door de subsidie vanuit Brussel was er voor het eerst een volwaardig jongerenprogramma maar dat vereiste ook wat meer coördinatie. Die periode is bijzonder leerzaam geweest in alle opzichten. Maar vooral heb ik onthouden wat Frans’ droom was voor het Charter. People meet people. Daar draait het om. Het Europa van de gewone mens, waar afkomst, politieke voorkeur of religie geen enkel onderscheid in mag maken.

In 2017 heb ik de voorzittershamer bij Friends of Europe Esch over mogen nemen van Martin Greven. Tijdens zijn voorzitterschap heeft onze stichting in zowel het Charter, als de Essche gemeenschap haar plek verstevigd. Ik hoop dat de komende tijd voort te mogen zetten, samen met de rest van het bestuur. Daarnaast ben ik in juni 2018 gekozen tot President van het Charter als geheel. Een hele eervolle taak die ik met veel plezier en toewijding, net als het voorzitterschap van Friends of Europe Esch, wil vervullen! People meet People; in Esch, in Nederland, in Europa!

Secretaris: Thea Heesemans
In 1990 maakte ik voor het eerst kennis met de toenmalige organisatie Stichting Esch, Trefpunt in Europa. Samen met onze drie dochters waren we aanwezige bij een indrukwekkende vlaggenparade en onze oudste dochter, Margo, mocht voor de Franse delegatie de vlag dragen.

In 2003 werd ik gevraagd om het secretariaat mede vorm te geven; dit met het oog op de grote meeting welke Esch in 2005 te organiseren had. Door deze taak en verantwoordelijkheid op me te nemen, ben ik helemaal vergroeid met de Stichting Friends of Europe Esch. Ontelbare uitnodigingen en agenda’s heb ik verstuurd, notulen gemaakt, brieven, e-mais en overzichten opgesteld, gesprekken gevoerd, dwarsverbanden gezocht en hierdoor Europese, maar zeker ook Essche contacten opgebouwd.

Vele delegaties ‘op pad gestuurd’ en diverse grotere en kleinere ontmoetingen georganiseerd en dankzij de Brabantse gastvrijheid hebben we vele Europese gasten in Esch en omgeving kunnen huisvesten. Persoonlijk vind ik het steeds weer hartverwarmend dat een enkele oproep om huisvesting, zoveel reacties oplevert.

Natuurlijk zijn er soms hobbels te overwinnen, maar het brede draagvlak dat wij als Stichting Friends of Europe Esch mogen ervaren, geeft mij steeds weer de ‘boost’ om door te gaan met ons ‘doel’ om mensen uit Europa bij elkaar aan de keukentafel te krijgen.

Penningmeester: Lia de Man
Mijn eerste echte kennismaking met de stichting stamt uit 2005. Er werd een grote ontmoeting georganiseerd in Esch en er werden gastgezinnen gezocht om de 250 genodigden onder te kunnen brengen. Het leek ons leuk om gastgezin te zijn en ik ben toen gevraagd om te helpen bij het vinden van gastgezinnen. De toenmalige penningmeester stopte na de afwikkeling van dit  grote evenement en ik ben gevraagd of ik deze taak op me wilde nemen. En daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Het ontmoeten van mensen aan de keukentafel is het motto van Friends of Europe Esch. Of het nu het organiseren is van bijeenkomsten in Esch, het op reis gaan of het ontvangen van gasten in ons huis, het zijn altijd bijzondere en gezellige ontmoetingen. Het is en blijft een speciale ervaring.

Lid: Frans Vermeer
Niet bij iedereen even bekend, want ik kom oorspronkelijk uit Berkel-Enschot. Vervolgens via Udenhout en Biezenmortel toch nog in Esch terecht gekomen. Daarbij wil ik altijd iets doen als vrijwilliger voor het dorp waar ik woonachtig ben. Destijds ben ik door burgemeester Frans Ronnes en Lia de Man warm gemaakt voor de zomerontmoeting in Tsjechië in 2009 en daarna was ik binnen no time om. Daarna werd ik gevraagd voor de stichting Friends of Europe Esch. 

Het is een goede en leuke zaak als mensen uit heel Europa elkaar ontmoeten en van elkaar kunnen zien en leren. En des te beter dat dit via Friends of Europe in een zeer ontspannen sfeer kan gebeuren.

Lid: Paul van den Dungen

Jeugdcoördinator: Sara Bormans

Lid (vertegenwoordiger van het College of de Raad): Jan van Ginneken

Burgemeester en delegatieleider bij buitenlandse bezoeken: Jeannette Zwijnenburg – van der Vliet
Sinds 21 oktober 2013 ben ik burgemeester van de gemeente Haaren en als zodanig maakte ik al snel  kennis met het Charter van Europese plattelandsgemeenten, een verbond tussen kleine dorpen, ieder afkomstig uit een land van de EU.  De Stichting Friends of Europe Esch is de Nederlandse vertegenwoordiging in het Charter. Ik ben adviseur en ambassadeur van de stichting en een bijzonder plezierige bijkomstigheid van mijn burgemeesterschap is dat ik de Essche delegatieleider ben bij de jaarlijkse grote zomerontmoetingen.

Elk jaar wordt deze bijeenkomst in een ander EU land georganiseerd. Het bijzondere is dat je logeert bij inwoners thuis, waardoor je meegenomen wordt in de gewoontes en cultuur van het land. Een unieke ervaring,  die ik een ieder gun. Zin in een avontuur in Europa en nieuwe Europese vrienden? Wordt vriend van de Stichting Friends of Europe en u loot voortaan ook mee voor deelname aan een bijzonder rendez-vous.

V.l.n.r. achterste rij: Thea Heesemans, Lia de Man & Boy Scholtze
V.l.n.r. voorste rij: Frans Vermeer & Jeanettte Zwijnenburg – van der Vliet.
Niet op de foto: Ans Beijens & Sara Bormans