Bestuur

Samenstelling Bestuur:

Voorzitter: Kees Stigter

Mijn naam is Kees Stigter. Ik woon sinds 2015 met mijn vrouw Marielle in Esch. Al vrij snel dat wij in Esch kwamen wonen kwamen wij bij ons eerste bierpompfeest in contact met Friends of Europe. Het heeft tot 2022 geduurd tot wij lid werden om direct als gastgezin op te treden. Eind 2022 heb ik de voorzittershamer van scheidend voorzitter Boy Schotze overgenomen.

In het dagelijks leven ben ik Global Sales Director voor een bedrijf dat pompen en filtersystemen produceert en verkoopt in meer dan 40 landen. Mijn interesse in en ervaring met mensen uit andere landen en culturen, komt mij hierbij goed van pas. Het is dezelfde interesse, diezelfde interesse die mijn lidmaatschap van Friends of Europe vanzelfsprekend maakt.

Secretaris: Thea Heesemans

In 1990 maakte ik voor het eerst kennis met de toenmalige organisatie Stichting Esch, Trefpunt in Europa. Samen met onze drie dochters waren we aanwezige bij een indrukwekkende vlaggenparade en onze oudste dochter, Margo, mocht voor de Franse delegatie de vlag dragen.

In 2003 werd ik gevraagd om het secretariaat mede vorm te geven; dit met het oog op de grote meeting welke Esch in 2005 te organiseren had. Door deze taak en verantwoordelijkheid op me te nemen, ben ik helemaal vergroeid met de Stichting Friends of Europe Esch. Ontelbare uitnodigingen en agenda’s heb ik verstuurd, notulen gemaakt, brieven, e-mais en overzichten opgesteld, gesprekken gevoerd, dwarsverbanden gezocht en hierdoor Europese, maar zeker ook Essche contacten opgebouwd.

Vele delegaties ‘op pad gestuurd’ en diverse grotere en kleinere ontmoetingen georganiseerd en dankzij de Brabantse gastvrijheid hebben we vele Europese gasten in Esch en omgeving kunnen huisvesten. Persoonlijk vind ik het steeds weer hartverwarmend dat een enkele oproep om huisvesting, zoveel reacties oplevert.

Natuurlijk zijn er soms hobbels te overwinnen, maar het brede draagvlak dat wij als Stichting Friends of Europe Esch mogen ervaren, geeft mij steeds weer de ‘boost’ om door te gaan met ons ‘doel’ om mensen uit Europa bij elkaar aan de keukentafel te krijgen.

Penningmeester: Lia de Man


Mijn eerste echte kennismaking met de stichting stamt uit 2005. Er werd een grote ontmoeting georganiseerd in Esch en er werden gastgezinnen gezocht om de 250 genodigden onder te kunnen brengen. Het leek ons leuk om gastgezin te zijn en ik ben toen gevraagd om te helpen bij het vinden van gastgezinnen. De toenmalige penningmeester stopte na de afwikkeling van dit  grote evenement en ik ben gevraagd of ik deze taak op me wilde nemen. En daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Het ontmoeten van mensen aan de keukentafel is het motto van Friends of Europe Esch. Of het nu het organiseren is van bijeenkomsten in Esch, het op reis gaan of het ontvangen van gasten in ons huis, het zijn altijd bijzondere en gezellige ontmoetingen. Het is en blijft een speciale ervaring.

Lid: Frans Vermeer

Niet bij iedereen even bekend, want ik kom oorspronkelijk uit Berkel-Enschot. Vervolgens via Udenhout en Biezenmortel toch nog in Esch terecht gekomen. Daarbij wil ik altijd iets doen als vrijwilliger voor het dorp waar ik woonachtig ben. Destijds ben ik door burgemeester Frans Ronnes en Lia de Man warm gemaakt voor de zomerontmoeting in Tsjechië in 2009 en daarna was ik binnen no time om. Daarna werd ik gevraagd voor de stichting Friends of Europe Esch. 

Het is een goede en leuke zaak als mensen uit heel Europa elkaar ontmoeten en van elkaar kunnen zien en leren. En des te beter dat dit via Friends of Europe in een zeer ontspannen sfeer kan gebeuren.

Adviseur: Ronald van Meygaarden

Na het opheffen van de gemeente Haaren ( 2021) kwam het dorp Esch bij de gemeente Boxtel. Met Esch kwam ook het fenomeen Friends of Europe mee. Conform de statuten van het stichtingsbestuur van Friends of Europe Esch is de gemeente bestuurlijk vertegenwoordigd in de personen van de burgemeester en een vertegenwoordiger van de raad, beiden als lid.

Voordat ik burgemeester van Boxtel werd, heb ik gewerkt als wethouder en locoburgemeester in de voormalig gemeente Geldermalsen. Daarvoor was ik voornamelijk werkzaam geweest in het bedrijfsleven en bij non gouvernementele organisaties (NGO’s). Met name sport en buitensport, en het werken aan kansen voor jongeren/kinderen die niet het geluk hadden in een welvarend land geboren te zijn, waren helemaal mijn “cup of tea”. 

De organisaties waarvoor ik werkte waren grotendeels in Nederland gevestigd, maar de hele wereld was mijn werkterrein. Dit sloot weer perfect aan bij mijn interesses van dat moment. Ontdekken van verre landen, het ontmoeten van andere volkeren en het ervaren van leven in een andere cultuur.

Inmiddels ben ik wat ouder en ligt mijn focus meer op de mensen in mijn nabijheid. Nu probeer ik vooral mijn eerdere werkervaring te koppelen aan de praktijk van het werken bij een overheidsinstantie. En hoewel mijn standplaats Boxtel, Nederland is, werk ik met veel plezier aan de toekomst en de plek die Boxtel (Nederland) in Europa inneemt.   

Jeugdcoördinator: Loes van der Sande

Sinds ik kennis maakte met ‘Friends of Europe’, was ik nog maar 4 jaar oud. Mijn ouders waren gastgezin voor een Portugees stel dat nauwelijks Engels sprak. Naar verhalen van mijn ouders zou ik als kind meer hebben kunnen communiceren met onze Portugese gasten dan mijn ouders. Voornamelijk omdat ik toen uiteraard geen verschil maakte in talen, waardoor vriendschappen aangaan geen grenzen kenden. Gelukkig heb ik dit later weer meer mogen maken toen ik vanaf mijn 18e ook zelf deel mocht nemen aan mijn eerste uitwisseling. Ik werd direct weer enthousiast hoe gemakkelijk en natuurlijk je binnen enkele dagen al nieuwe mensen en culturen kunt leren kennen, en wil graag deze ervaring ook naar anderen over brengen. Want vriendschappen hoeven geen grenzen te kennen!

Lid (vertegenwoordiger van het College of de Raad): Lisa