Bestuur

Samenstelling Bestuur:

Voorzitter: Boy Scholtze
Toen ik in 2007 werd gevraagd om namens Esch mee te gaan naar het jongerenfestival Ne Pas Couvrir ben ik bevangen geraakt door de magie van het Charter of European Rural Communities. Na terugkomst trok ik de stoute schoenen aan en vroeg ik het bestuur van Friends of Europe Esch, toen nog ‘Esch, Trefpunt in Europa’, of ik hun kon helpen door als jongere in het bestuur plaats te nemen. Met mijn 17 levensjaren ben ik vol enthousiasme als jeugdcoördinator in het bestuur gekomen en heb door de jaren heen hopelijk mijn steentje bijgedragen aan de bekendmaking en verspreiding van het Europese gedachtegoed onder jongeren in Esch en omgeving.

Niet lang nadat ik in het bestuur van Friends of Europe Esch plaatsnam, werd ik door Frans Ronnes die op dat moment President van het Charter was, gevraagd of ik de taak van European Youth Coordinator op me wilde nemen. Door de subsidie vanuit Brussel was er voor het eerst een volwaardig jongerenprogramma maar dat vereiste ook wat meer coördinatie. Die periode is bijzonder leerzaam geweest in alle opzichten. Maar vooral heb ik onthouden wat Frans’ droom was voor het Charter. People meet people. Daar draait het om. Het Europa van de gewone mens, waar afkomst, politieke voorkeur of religie geen enkel onderscheid in mag maken.

In 2017 heb ik de voorzittershamer bij Friends of Europe Esch over mogen nemen van Martin Greven. Tijdens zijn voorzitterschap heeft onze stichting in zowel het Charter, als de Essche gemeenschap haar plek verstevigd. Ik hoop dat de komende tijd voort te mogen zetten, samen met de rest van het bestuur. Daarnaast ben ik in juni 2018 gekozen tot President van het Charter als geheel. Een hele eervolle taak die ik met veel plezier en toewijding, net als het voorzitterschap van Friends of Europe Esch, wil vervullen! People meet People; in Esch, in Nederland, in Europa!

Secretaris: Thea Heesemans
In 1990 maakte ik voor het eerst kennis met de toenmalige organisatie Stichting Esch, Trefpunt in Europa. Samen met onze drie dochters waren we aanwezige bij een indrukwekkende vlaggenparade en onze oudste dochter, Margo, mocht voor de Franse delegatie de vlag dragen.

In 2003 werd ik gevraagd om het secretariaat mede vorm te geven; dit met het oog op de grote meeting welke Esch in 2005 te organiseren had. Door deze taak en verantwoordelijkheid op me te nemen, ben ik helemaal vergroeid met de Stichting Friends of Europe Esch. Ontelbare uitnodigingen en agenda’s heb ik verstuurd, notulen gemaakt, brieven, e-mais en overzichten opgesteld, gesprekken gevoerd, dwarsverbanden gezocht en hierdoor Europese, maar zeker ook Essche contacten opgebouwd.

Vele delegaties ‘op pad gestuurd’ en diverse grotere en kleinere ontmoetingen georganiseerd en dankzij de Brabantse gastvrijheid hebben we vele Europese gasten in Esch en omgeving kunnen huisvesten. Persoonlijk vind ik het steeds weer hartverwarmend dat een enkele oproep om huisvesting, zoveel reacties oplevert.

Natuurlijk zijn er soms hobbels te overwinnen, maar het brede draagvlak dat wij als Stichting Friends of Europe Esch mogen ervaren, geeft mij steeds weer de ‘boost’ om door te gaan met ons ‘doel’ om mensen uit Europa bij elkaar aan de keukentafel te krijgen.

Penningmeester: Lia de Man
Mijn eerste echte kennismaking met de stichting stamt uit 2005. Er werd een grote ontmoeting georganiseerd in Esch en er werden gastgezinnen gezocht om de 250 genodigden onder te kunnen brengen. Het leek ons leuk om gastgezin te zijn en ik ben toen gevraagd om te helpen bij het vinden van gastgezinnen. De toenmalige penningmeester stopte na de afwikkeling van dit  grote evenement en ik ben gevraagd of ik deze taak op me wilde nemen. En daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Het ontmoeten van mensen aan de keukentafel is het motto van Friends of Europe Esch. Of het nu het organiseren is van bijeenkomsten in Esch, het op reis gaan of het ontvangen van gasten in ons huis, het zijn altijd bijzondere en gezellige ontmoetingen. Het is en blijft een speciale ervaring.

Lid: Frans Vermeer
Niet bij iedereen even bekend, want ik kom oorspronkelijk uit Berkel-Enschot. Vervolgens via Udenhout en Biezenmortel toch nog in Esch terecht gekomen. Daarbij wil ik altijd iets doen als vrijwilliger voor het dorp waar ik woonachtig ben. Destijds ben ik door burgemeester Frans Ronnes en Lia de Man warm gemaakt voor de zomerontmoeting in Tsjechië in 2009 en daarna was ik binnen no time om. Daarna werd ik gevraagd voor de stichting Friends of Europe Esch. 

Het is een goede en leuke zaak als mensen uit heel Europa elkaar ontmoeten en van elkaar kunnen zien en leren. En des te beter dat dit via Friends of Europe in een zeer ontspannen sfeer kan gebeuren.

Lid: Paul van den Dungen
Hallo allemaal, hello everybody,

Ik ben Paul van den Dungen en een echte Esschenaar. Weliswaar geboren in Den Bosch, maar voor het eerst voet aan wal gezet in ons mooie Brabantse dorp. Mijn eerste kennismaking met Friends of Europe was toen ik nog een jongeman van rond de 16 was. Esch was op dat moment het middelpunt van Europa, want de ‘annual meeting’ vond hier plaats en zo ook waren de jongedames van de verschillende bevriende dorpen aanwezig. Ik merkte destijds al snel dat er met mijn ogen niks mis was, maar dat dat juist wel het geval was met mijn Engelse taaltalent. Met plat Brabants heb ik er toen toch nog het beste van proberen te maken, maar dat mocht niet baten.. U begrijpt wel dat ik mezelf vanaf dat moment plechtig heb beloofd toch maar eens beter op te gaan letten bij de Engelse les (zie titel).  

Nu, heel wat jaartjes later, ben ik ondertussen mee naar Zagare in Litouwen geweest en heb aldaar het welbekende en hardnekkige FOE-virus opgelopen. Ik vind hetgeen alle bevriende dorpen te bieden hebben naast wonderschoon ook hartverwarmend. De gastvrijheid en de bereidheid om van niks alles te (willen) maken maakt me blij en vat de kern van de ‘vriend zijn’ pakkend samen. Iets wat we moeten koesteren…

Naast mijn deelname in het bestuur van Friends of Europe ben ik ook bestuurslid bij PEP, organiseer ik ‘Esch 75 jaar bevrijd’ mee en ben nauw betrokken bij het verenigingsleven in ons mooie dorp. Dries van Agt noemde Esch ooit ‘De glimlach van Brabant’. Ik zou Esch samen met onze bevriende dorpen haast ‘De glimlach van Europa’ willen noemen. Om dit zo te houden draag ik in ieder geval graag mijn steentje bij…

Adviseur: Yves de Boer
Toen ik in februari 2019 aantrad als (plaatsvervangend) burgemeester van Haaren was één van de eerste inwoners die contact met mij zocht Thea Heesemans, de secretaris van Friends of Europe Esch. Thea en voorzitter Boy Scholtze, tevens president van het Charter, kwamen al in mijn eerste weken in Haaren op gesprek om mij bekend te maken met het Charter of European Rural Communities. Mij was daarom snel duidelijk dat het Charter een belangrijke plek inneemt in de harten van veel Esschenaren. 

Als burgemeester van Haaren mag ik adviseur zijn van het bestuur van Friends of Europe Esch. En deze rol vervul ik graag. Want mooie initiatieven die komen vanuit de samenleving, zoals participeren in het Charter, verdienen het om medewerking te krijgen vanuit het lokale bestuur. Ik ondersteun en stimuleer dus.

Dat ik vanwege mijn drukke agenda niet altijd kan deelnemen aan ontmoetingen is jammer. Daarom is het een bonus dat er in 2020, het laatste jaar waarin Esch onderdeel uitmaakt van Haaren, een Europese ontmoeting is in het dorp dat bekend staat als ‘de glimlach van Brabant’. Zo zie ik het Charter in actie op eigen bodem.

Jeugdcoördinator: Sara Bormans
Door mijn enthousiasme voor Friends of Europe, ben ik gevraagd als Jeugdcoördinator. Het stimuleren van jongeren om mee te gaan naar de reizen en ook hun ogen te openen op verschillende manieren.

Mensen bij elkaar brengen door heel Europa, een beter initiatief bestaat er niet. Het is een organisatie die voor elkaar klaarstaat en het belangrijk vindt dat mensen het naar hun zin hebben. Op de reizen leren we dat er veel verschillende culturen bestaan en leer je van elkaar op veel verschillende manieren. Het is echt een super ervaring, na de eerste keer was ik meteen verkocht. Iedereen accepteert en heeft het gezellig met elkaar. Je verbreedt je sociale contacten en legt een netwerk, wat je weer kan helpen in de toekomst.

Lid (vertegenwoordiger van het College of de Raad): Jan van Ginneken
De gemeenteraad heeft sinds het ontstaan van de gemeente Haaren altijd een vertegenwoordiger in het bestuur van Friends of Europe Esch zitten. Hiermee willen we laten zien hoe belangrijk de gemeente Friends of Europe vindt. Na de laatste verkiezingen (2018) werd er in de raad gevraagd wie er in het bestuur van Friends of Europe wilde zitten. Ans Beijens (CDA), mijn voorganger, sprak altijd vol lof en energie over Friends of Europe, ze straalde als ze de verhalen vertelde over de vele reizen die ze heeft mee gemaakt. Hierdoor raakte ik getriggerd, ik was zeer benieuwd naar de organisatie, zowel op organisatieniveau als in de uitvoering. Zodoende heb ik destijds de keuze gemaakt om me hiervoor aan te melden. Ik heb nu dan ook met trots het stokje mogen overnemen van Ans Beijens.

Omdat jullie mij nog niet echt kennen hier wat achtergrondinformatie. Ik ben Jan van Ginneken, op het moment van schrijven 26 jaar (juli 1992). Ik heb tot mijn twaalfde in Helvoirt gewoond en vervolgens in Biezenmortel, sinds iets meer dan een jaar woon ik in Haaren. Dit is mijn tweede raadsperiode voor de partij Progressief ’96. Ik heb enkele jaren geleden mijn diploma voor mbo-niveau vier Sociaal Cultureel Werk behaald en ben momenteel druk bezig met het behalen van mijn Bestuurskunde diploma op Avans hogeschool.

V.l.n.r. achterste rij: Paul van den Dungen, Thea Heesemans &  Lia de Man
V.l.n.r. voorste rij: Boy Scholtze, Frans Vermeer en Jan van Ginneken
Niet op de foto: Sara Bormans