Portugal – Samuel

Het kerkdorp Samuel is een van de twaalf dorpen die deel uitmaken van de gemeente Soure. Het dorp ligt in centraal Portugal, in het district Coimbra. Het heeft een oppervlakte van 32 km2 en wordt gevormd door eenentwintig kleine buurtschappen in een bosrijke omgeving.

Samuel heeft ongeveer 2.000 inwoners. De bevolking hield zich vroeger voornamelijk bezig met landbouw om in het levensonderhoud te voorzien. De inwoners verbouwden haver, tarwe, gerst, olijfbomen, druiven, mais en rijst. Er zijn momenteel nog steeds landbouwactiviteiten, maar alleen rijst en wijn worden geproduceerd voor de verkoop.

Met het minder worden van de landbouwactiviteiten en het toenemen van activiteiten in andere sectoren, kwam er een ander soort werkgelegenheid, vooral in de sector openbare dienstverlening.

Momenteel is de Associação Cultural, Recreativa e Social de Samuel (ACRSS) de grootste werkgever in Samuel. Deze stichting zet zich voornamelijk in voor kinderen en ouderen op sociaal gebied, in samenwerking met het Ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zaken. Ze organiseren ook scholingsprojecten voor werkenden en werkelozen, zodat ze een betere opleiding krijgen, dit is in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs. De ACRSS heeft meer dan 80 mensen in dienst, en daarnaast nog twintig medewerkers voor professionele trainingen.

De laatste jaren is er steeds meer behoefte aan verschillende soorten dienstverlening in Samuel. Daarom verzorgt de ACRSS ook kinderopvang, zoals een crèche, een kleuterschool, buitenschoolse opvang. Voor de ouderen is er dagopvang, thuiszorg en een ontmoetingsplek, daarnaast is er gestart met de bouw van een bejaardenhuis, in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid.

Het kerkdorp heeft ook een openbare kleuterschool, voor kinderen van 3 tot 5 jaar, een basisschool en een gezondheidscentrum waar dagelijks een dokter en een verpleegster aanwezig zijn.

Samuel heeft verschillende culturele en recreatieve verenigingen, waaronder een jagersclub en een motorclub. Er is ook een voetbalveld en een sportaccommodatie. Het senioren voetbalteam speelt mee in de competitie voor het districtskampioenschap.

Ook met betrekking tot culturele en recreatieve activiteiten brengt ACRSS leven in de brouwerij. De etnografische groep van Samuel houdt zich bezig met het onderzoeken naar en het behouden van tradities, gewoontes en gebruiken in Samuel. Deze groep bestaat uit 60 leden, in leeftijd variërend van 4 tot 80 jaar!

Vijftig jaar geleden waren er nog thermische bronnen in het nabijgelegen kuuroord Amieira. Deze bronnen zijn nu inactief, maar toen was het de populairste badplaats van het land. De faciliteiten zijn verwaarloosd, in afwachting van nieuwe investeerders die er nieuw leven inblazen.

Het dorp is rijk aan tradities, vooral op gastronomisch gebied. De paling die gevangen wordt in de dichtstbijzijnde rivier, is een specialiteit. Andere specialiteiten zijn gerechten die bereid worden van varkensvlees. Veel tradities vallen samen met het slachten van het varken, dat is traditioneel een tijdstip om met de familie samen te zijn. Maisbrood en roggebrood, gebakken in een houtoven, rijstpudding, kaas en jam, gemaakt van verschillende fruitsoorten, zijn andere specialiteiten.

Het kerkdorp Samuel is uniek in de regio omdat het verschillende landschappen heeft: het platteland, de rivier en de bergen. Een andere bezienswaardigheid is ook de Romeinse overblijfselen die hier nog te bezichtigen zijn.

Het wapen van Samuel heeft de volgende symbolen: vier torens, deze staan voor het parochiecentrum dat vroeger het gemeentehuis was; aan de linkerkant golven, deze duiden op de aanwezigheid van thermische bronnen; en de kaars aan de rechterkant is gerelateerd aan de Legende van de Heilige Moeder van de Kaarsen, de beschermheilige van de parochie.

Wij nodigen u van harte uit om Samuel te bezoeken en te genieten van de wonderschone natuur samen met de bewoners.