Ierland – Cashel

De Keltische naam voor dit Ierse stadje is Caiseal Mumhan. De gemeente ligt 25 km. van Clonmel, het administratieve centrum van het graafschap; 100 km. van Cork, de provinciehoofdstad en 180 km. van Dublin, de hoofdstad van Ierland. Tot aan 1101 was Cashel de zetel van de koningen van Munster.

Het stadje ligt er betoverend bij onder de bescherming van de Rots van Cashel. Deze verzameling middeleeuwse monumenten torent indrukwekkend uit boven Tipperary’s gouden vallei. Het bezoekerscentrum Heritage in Main Street heeft een model van Cashel in de jaren 1640. Het internationale belang van de Rots van Cashel blijkt uit hun kandidaat deelname aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

De beste manier om Cashel op uw gemak te ontdekken is te voet. U kunt dan interessante historische en culturele plaatsen bekijken zoals de Georgische kathedraal, de Bibliotheek van Bolton en de stadsmuren, en iets te weten komen over de folklore. De Bibliotheek van Bolton bezit ‘het kleinste boek ter wereld’. Dominic’s Abdij ligt ten zuidoosten van de Rots en werd gesticht in 1243. De cisterciënzer abdij (Hore) ligt verscholen in het land ten westen van de Rots. Vele middeleeuwse ruïnes staan nog steeds in het hartje van de stad, tussen de Georgische en Victoriaanse architectuur dat het huidige stadsbeeld bepaalt. Enkele van de belangrijkste gebouwen variëren van het middeleeuwse Kearney’s Hotel, het Palace Hotel, met zijn tuinen en de vermeende geboorteplaats van Guinness, het prachtig aangelegde Hogan Square, de St. John’s kathedraal, herinneringen aan het bestrijden van de hongersnood zoals de Famine Wall en de Pipes en een gerestaureerd 17de eeuws traditioneel-gebouwd Iers huisje.

Tijdens een stadswandeling onder leiding van een gids ontdekt u nog meer historische juweeltjes. In het bezoekerscentrum Heritage, gevestigd in het oude stadhuis, Old City Hall, krijgt u meer informatie, en het Folk Village museum geeft u een idee van de geschiedenis en oorsprong van Cashel. Het herbergt, naast het Nationaal Museum in Dublin, een van Ierlands meest uitgebreide collecties uit de onafhankelijkheidsperiode. Het gehele originele wegennet rond Cashel wordt beschermd en gecontroleerd door een netwerk van ringforts, gefortificeerde nederzettingen, die wat hogerop staan zodat men elke weg kon overzien.

Daarnaast kunt u in Cashel ambachtelijke kunstnijverheid bewonderen, bij voorbeeld het werk van de textielkunstenaar Winnie Looby en Rossa Pottery, beide hebben nationale lof geoogst. In het Larkspur Park Sportcomplex in Cashel is het mogelijk om te squashen, te bowlen, pitch & putt te spelen, te tennissen en te golfen. Brú Ború grenst aan de parkeerplaats aan de voet van de Rots. Het is prachtig ontworpen en herbergt een volkstheater, een restaurant, een kunstnijverheidscentrum en een genealogische dienst.

Van juni tot september biedt men hier elke dinsdag tot zondag amusement en vermaak.

In Cashel kunt u kennismaken met Tipperary’s keuken, kunstnijverheid, kunstateliers, plezierige accommodatie, culturele activiteiten, warmte en gastvrijheid. Verschillende stijlen en tradities komen samen in één stadje. Het restaurant Chez Hans in Cashel is in het hele land beroemd. Elk jaar in november vindt het Arts Festival plaats waar het succes van de kunst en cultuur uit Cashel wordt getoond. De Cashelised Arts Movement toont een bonte verzameling kunst in de straatjes tijdens bijzondere momenten in het jaar zoals St. Patrick’s Day, aan het begin van de zomer en nogmaals in de herfst. De organisatie gebruikt zowel openbare als particuliere plaatsen om het centrum van de stad tijdelijk te veranderen in een rijke mozaïek van kunst, met de stad zelf als inspiratiebron en achtergrond.

De levendige omgeving van Cashel moet je gezien hebben. Het dorpje Golden bijvoorbeeld is gebouwd aan de overkant van de rivier de Suir en is een populair trefpunt voor vissers. Andere buitensporten zoals paardrijden, golfen en wandelen in de heuvels zijn gemakkelijk bereikbaar vanuit Cashel. De Athassel abdij is de grootste middeleeuwse abdij van Ierland en dateert uit de 12e eeuw. De serene rust die er heerst, geeft de bezoeker nieuwe energie.

In de buurt ligt Dundrum met een Keltisch planetarium met ongeveer 60.000 inheemse planten, struiken en bomen. Tipperary is een oud marktstadje dat de charme en het karakter van vroeger heeft weten te behouden. De Bridewell gevangenis, waarvan wordt beweerd dat de vader van de beroemde Ned Kelly er gevangen zat voor hij naar Australië werd verbannen, is gerenoveerd en herbergt nu het Heritage Centre en het onderzoekscentrum voor familiegeschiedenis, het Family History Research Centre.