Verenigd Koninkrijk – Desborough

Desborough kent een archeologische geschiedenis die teruggaat tot aan de ijzertijd. Volgens het Domesday Book (register van landerijen) uit 1086 betekent de plaatsnaam ‘plaats des oordeels’, wat de belangrijkheid van de stad in die tijd aangeeft. De in 1223 gebouwde St. Giles kerk is het oudste overgebleven bouwwerk. Vanaf de 17e eeuw tot halverwege de 19e eeuw was de stad het middelpunt van de spin- en weefindustrie van wollen en linnen stoffen. Toen deze bedrijfstakken verdwenen werd het weven van zijde ingevoerd.

Vervolgens verving de schoenenindustrie het weven van zijde. Deze industrie bleef voortbestaan tot in de jaren ’80 van de 20e eeuw, toen men niet meer kon concurreren met de import van goedkope schoenen uit het buitenland. Slechts één fabriek kon overleven door schoenen te vervaardigen van hoogwaardige kwaliteit: die van Joseph Cheaney.

Desborough, dat 8.500 inwoners heeft, is zich snel aan het uitbreiden middels de realisering van een groot nieuw woongebied aan de oostzijde van de stad. Veel mensen werken in de omliggende grotere steden. De centrale ligging in Engeland, met uitstekende wegverbindingen naar alle grote vliegvelden, is zeer belangrijk voor Desborough. Buitenlandse bezoekers komen graag naar Desborough vanwege de lange geschiedenis. Door de goede spoor- en weginfrastructuur is het niet meer dan een uur van Londen vandaan. Daarnaast kunt u Cambridge, Birmingham, Leicester, Stratford-upon-Avon en vele andere interessante plaatsen binnen een uur bereiken.

Desborough heeft zijn eigen gemeenteraad, maar deze maakt deel uit van het grotere district Kettering Borough, een grote stad ongeveer tien kilometer van Desborough vandaan. De deelname van Desborough aan de Charter of European Rural Communities loopt nu via de Desborough & District Twinning Association.