Polen – Strzyżów

Strzyżów is een kleine plaats in de provincie Podkarpackie. Het heeft 8.600 inwoners. Het is de grootste plaats in de gemeente en sinds 1999 ook de hoofdstad van de regio. De gemeente bestaat, naast Strzyżów, uit nog 14 andere kleine dorpjes en beslaat een totale oppervlakte van 140 km² met 21.320 inwoners. De regio van Strzyżów heeft een landelijk karakter, dat typerend is voor zuidoost-Polen.

De beschermheilige van de stad, St. Michael, wordt beschreven als een soldaat met een schild in zijn linkerhand en een zwaard in zijn rechterhand. St. Michael staat op het hoofd van een draak die hij net heeft gedood. De eerste schriftelijke verwijzing naar Strzyżów dateert uit 1297. Omdat de stad daarna meerdere keren verbrand, beroofd, verwoest en weer herbouwd is, komen een groot aantal historische attracties uit verschillende eeuwen en bevinden zich in het gebied van Strzyżów, zoals een rooms-katholieke kerk, een houten Griekse katholieke kerk, een Joodse synagoge, paleizen en twee ondergrondse forten uit de Tweede Wereldoorlog.

Strzyżów heeft een prachtig landschap. Het ligt in de vallei van de rivier de Wislok. Nieuwe huizen zijn gebouwd op de heuvels rond de oude kern. De gemeente heeft vele faciliteiten voor recreatie. Gasten en bewoners kunnen ontspannen in twee stadions, twee sportzalen, een tennisbaan en een manege. Voor de winterperiode is er een skigebied en voor de zomerperiode is er een zwembad en een camping. Ieder jaar worden er meer en meer vakantieboerderijen geopend waar kamers te huur zijn. Behalve de verhuur van accommodaties, kunt u hier huisgemaakte gerechten, honing, zuivelproducten, fruit en groenten vinden.

Verder is er een educatieve, recreatieve groene route. Strzyżów heeft een cultureel centrum, een bibliotheek, een regionaal museum en verenigingen van lokale kunstenaars. Bovendien heeft Strzyżów drie restaurants, vier bars en trein- en busstations. Typerend voor de bewoners is hun Poolse gastvrijheid, hun onderlinge solidariteit en de eerbied voor nationale tradities en tijdverdrijf.