Reisverslag Kandava 13-16 april

People meet People is nog steeds het uitgangspunt van het charter dat al weer zo,n 35 jaar aan de Europese weg timmert.
Anny Ronnes-Meulepas, Piet van Eijndhoven, Annie en Fons van der Heijden vormde de vertegenwoordiging van Esch en daarmee Nederland in een small meeting met 9 landen. Fons schreef voor ons een reisverslag van deze meeting:


Donderdag 13 april werden we ontvangen in Kandava en werden verenigd met de andere delegaties uit België, Kroatië, Polen, Hongarije, Litouwen, Malta, Frankrijk, en natuurlijk gastland Letland. Ook troffen we daar de president van het Charter, onze eigen Boy Scholtze (recent geïnstalleerd als burgemeester van Drimmelen), hij was al ons vooruit gereisd.

Na een hartelijke ontvangst werden we gekoppeld aan de gastgezinnen, allemaal zeer gastvrij. Een ontspannen avond aan de keukentafel werd voorafgegaan door een diner in de sporthal. Taal problemen werden door de organisatie fantastisch opgelost door Engels en Lets sprekende delegatieleden te verbinden zodat bij de o zo belangrijke keukentafelgesprekken niet alleen handen en voeten of google translate nodig waren. Het Lets verschilt zoveel van onze taal, dat deze koppeling de ontmoetingen echt waardevol maakte.

Met wat er allemaal op tafel kwam tijdens het ontbijt wil ik jullie niet lastig vallen maar wel dat het ons aan niets ontbrak. De tafel was soms te klein.
De kern van onze visite was ontmoeten. Ook in de diverse workshops veel aandacht voor de toekomst van Europa en in het bijzonder de mogelijkheden die wij als kleine gemeentes zagen om Europa toekomst bestendig te houden, ondanks het wat dalend optimisme bij vele Europeanen.
Kandava, een dorp met ca 1000 inwoners voorziet een grote regio van diverse opleidingsmogelijkheden. Er is een basisschool, de middelbare technische school, de muziekschool en zelfs een miltaire school, waar men in 4 jaar wordt voorbereid tot officier in het 9000 man en vrouw grote leger van Letland. Elke opleiding verzorgde een zeer betrokken inkijk van hun aanpak, ondersteund met demonstraties. Vandaag (vrijdag)de beurt aan de agrarische-technische middelbare school en de militaire school.

Indrukwekkend was de lezing van de universitair onderzoeker die het ontstaan van Letland en de geschiedenis onder en na de Sovjetunie behandelde. De onafhankelijkheid van de Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen is echt ontstaan vanuit de bevolking. Frappant zijn ook de kleuren in de vlag van Letland, ze komen aardig overeen met de kleuren van onze eigen schuts, het gilde St. Willebrordus. Een inwoner uit Oekraïne, die tijdelijk onderdak vond in Letland, vroeg en kreeg aandacht voor het stappenplan voor een Europese toetreding van haar Oekraïne en maakte veel indruk. De middag werd afgesloten met een snack in het dorps restaurant “Näriŋa”.

In de avond togen we naar het cultuurhuis voor een culinaire avond. Piet, Anny, Annie en Fons kleedden zich in fraaie delfts blauwe colberts , uitgeleend door de Esche Jippers en presenteerde daar onze ontbijt gewoontes met speculaas, pindakaas, speculoos en diverse soorten hagelslag aangevuld met schuimpjes, en stroopwafeltjes. Alles stuk voor stuk gecontroleerd door de douane op Schiphol. Onze valiezen gingen echt open. Ook ontbrak de Nederlandse kaas met kaasschaaf niet. Voor de verloting van alle door Boxtel mee gegeven attributen was grote belangstelling. Zelf gingen we culinair onderweg bij de andere landen en proefden daar meer dan overvloedig tal van meegebrachte producten en borreltjes. De avond werd onderbroken door een fantastisch en wervelend optreden van de plaatselijke volksdansgroep, wat een enthousiasme!


Het programma op zaterdag bestond uit een bezoek aan de Middelbare school en de Kunst- en Muziekschool. Ook hier weer diverse interessante voorstellingen van studenten met een inkijk in hun aanpak. Zang, dans, pianospel, saxofoon en violisten in een engelachtige outfit passeerde de revue. Het (af)maken van een heus vogelhuis werd gevolgd door het ophangen in het park zodat alle Kandavaese vogeltjes ook werden betrokken bij ons bezoek met het beschikbaar stellen van hun toekomstige huisvesting. Indrukwekkend was de Baltische vlaggenparade van alle deelnemers met hun vlaggen.
Na de lunch in de sporthal werden we vervoerd naar het buitengebied, daar troffen we in de farm “Indiäni” een fantastisch mens dat van haar droom, om buiten te wonen en te leven dicht bij de natuur, haar werkelijkheid had gemaakt. Zij nodigde ons uit om in een museale omgeving deel te nemen aan de workshops broodbakken, keramiek en stof stempelen. Koffie, thee met brood en koekjes en zelfs berkenwater stond klaar om te consumeren. Op de terugweg werden we afgezet bij het buurthuis waar we menig dansje maakte met de daar aanwezige senioren, geweldig!

Het avond programma werd gevuld met een diner waar het ons aan niets ontbrak. Een Letse band verzorgde de muziek, een echte entertainer met songfestival achtergrond, verzorgde een quiz met wetenswaardigheden uit alle aanwezige landen en bracht met zijn fraaie stem populaire songs. Complimenten voor de gastheren en vrouwen van Kandava, alle vrijwilligers, betrokken scholen en gastgezinnen. Ook hulde aan het team, Marco, Suzanne, Iveta, Inga, Andrija, Liga, Janis en vele anderen, dat onder de noemer reFORM echt inhoud en diepgang gaf aan ons bijzonder verblijf.

Ons bezoek aan Letland rondden we af met een kort bezoek aan het mooie Riga. Na twee uurtjes vliegen, in dichte bewolking zonder uitzicht, waren we weer in de Nederlandse werkelijkheid met haar omleidingen en druk verkeer.

Het hele team van Friends of Europe Esch, bestaand uit Kees, Thea, Lia, Loes en Frans willen we van harte bedanken voor hun voorbereidend werk en geboden mogelijkheid om van dit weekend weer iets heel bijzonders te maken. We hebben er van genoten en veel van geleerd.

Reacties uitgeschakeld voor Reisverslag Kandava 13-16 april