Verslag Small meeting Strzyzów, Polen

Friends of Europe Esch, op pad voor de small meeting in Strzyzów, Polen van 18 t/m 22 oktober 2018.

Francien Vorstenbosch en Fons van der Heijden waren tijdens het Bierpompfeest (op Hemelvaartsdag) ingeloot, om Esch te vertegenwoordigen tijdens een ontmoeting in Polen. Het hoofddoel van de ontmoeting waren de 5 eerdere workshops, welke gehouden werden in resp. Lassee(Oostenrijk), Naestved,(Denemarken), Nadur(Malta) en Stary Poddvorov (Tsjechië) met als onderwerp  tolerantie, solidariteit en wederzijds begrip af te ronden tijdens een afsluitende conferentie. Natuurlijk stond ook weer het motto “mensen ontmoeten mensen” centraal.

Rond de klok van twee, midden in de nacht, werden we opgewacht door Julian en Rosa Ruszala, naar later bleek, mensen op leeftijd met een gouden ..en vooral Europees hart. Daar kreeg gastvrijheid een ziel. Julian en Rosa stonden er op dat wij gingen rusten in hun slaapkamer (en een logeerkamer daarnaast) en zelf verhuisden ze naar de zitbank in de huiskamer.

Het ontbijt was echt pools, soep(Borschst), tomaatjes, vleeswaren en een borreltje,  ’s morgens om 08.00 uur, waren de ingrediënten, volgens onze gastheer, noodzakelijk voor een goede start van de dag en die kwam er!

Met de bus naar Pstragowa(vraag me niet hoe je het uitspreekt) reisden we naar hotel “Siedslisko Janczar”. Hier hingen de muren al snel vol met grote vellen papier van flipovers en andere uitingen van hoe we allen dachten over de betreffende onderwerpen. Hulde aan het team dat van deze verzameling meningen en vermeende oplossingen een mooi eind rapport gaat maken. Voor de lunch was er volop tijd om kennis te maken van de belevingen uit de gemeenschap en van de geschiedenis. Een tolk was gelukkig achter de hand om de vele tjss en tjessch en wrvv-en om te zetten in het Engels zodat we met bruikbare informatie achter bleven. Bijzonder vonden we de aanwezigheid van de krasse oud militair, 101 jaar jong en getogen in een fraai uniform, die vertelde over zijn werk bij de ondergrondse, door dwangarbeiders gebouwde, tunnel waar Adolf Hitler zijn trein “Amerika” verstopte tijdens een ontmoeting met Mussolini. Deze tunnel bezochten we later op de dag. De oud-strijder bleek nog goed bij stem, hij zong nog een lied uit die tijd. Ook een bezoek aan het plaatselijk museum stond op het programma. De middag werd om 18.00 u afgesloten met een H-mis in de kerk van Strzyzów (spreek uit als “sjhisow”) De avond was bedoeld om samen met het gastgezin vorm te geven aan ons motto “People Meet People”. Onze gastheer haalde zijn beste Duits uit de kast om met ons van gedachte te wisselen, voor hem ..en voor ons ..een hele uitdaging!

  

De tweede dag gingen we op reis in de mooie omgeving. We bezochten Rzeszów en Lancut. (ook hier is de uitspraak anders zijn dan ik opschrijf). Het fraaie kasteel was een lust voor het oog, hier moeten in de gouden eeuw van Polen wel erg invloed rijke bewoners hebben gewoond. De avond was ingeruimd voor een treffen in het cultureel centrum. Een toneelstuk(jammer genoeg ontbrak de ondertiteling), een fraai optreden van een volksdans groep en afsluitend het optreden van het plaatselijk koor waren de opmaat voor een culinaire ontmoeting onder begeleiding van een band. Esch presenteerde, in een fraaie outfit, o.a. beschuit met muisjes, hagelslag, peperkoek en drop en de buren(gelukkig) worst en borreltjes. Het werd erg gezellig! Onze krasse gastheer had de tijd van zijn leven. Met ons hollands-delftsblauw colbertje stalen we de show en werden veel gevraagd om te poseren met onze Europese vrienden voor een foto.

De zondag was ingeruimd voor een bezoek aan Krakow, de  2 en een ½ uur durende busreis namen we voor lief. Wat een mooie stad! Een gids nam ons mee door het oude centrum en vertelde ons veel over de historie en betekenis van de stad. We kregen ook nog tijd om zelf de stad te ontdekken. Wij kwamen terecht in een kelder rondom het marktplein en zijn daar lekker gaan eten. De avond was weer ingeruimd voor een gesprek aan de keukentafel. De taal barrière werd geslecht met een drankje en .. op tijd naar bed!

De terugreis verliep een beetje mistig. 5 kwartier later dan gepland gingen we de lucht in om daarna veilig en wel aan de grond te worden gezet op vliegveld Eindhoven. Daar deelden we onze ervaringen met hen die te gast waren bij de bruiloft van onze president van het Charter, Boy Scholtze en zijn Loek in dat zelfde weekend. Ook bij het kersverse bruidspaar was het één en al Europa wat de klok sloeg.

Francien en ik (Fons) zijn erg dankbaar voor de geboden gelegenheid en danken het bestuur van “Friends off Europe Esch” voor al hun werk achter de schermen. Het was goed vertoeven bij vrienden!

Groetjes van Francien Vorstenbosch en Fons van der Heijden.

 

 

 

 

 

 

 

Reacties uitgeschakeld voor Verslag Small meeting Strzyzów, Polen