Bezoek van leerlingen en lerares uit Kannus Finland

Klimaatadaptatie is in het Fins gewoon “ilmastonmuutokseen sopeutuminen”. Het is maar dat je het weet 😉

Geschreven door Frans Vermeer

Van maandag 27 mei t/m vrijdag 31 mei 2019 hebben wij bezoek gehad van een zestal leerlingen van de middelbare school en hun lerares uit Kannus, Finland. De leerlingen zijn in de leeftijd van 15 tot 17 jaar.

De Finse leerlingen werken samen aan een project “Duurzaamheid” en waren benieuwd hoe wij in Nederland met dit onderwerp omgaan. Natuurlijk verbleven zij bij een viertal gastgezinnen in Esch. Voor de drie gastgezinnen met opgroeiende jeugd en voor de lerares een gastgezin uit het onderwijs was een schot in de roos. Bij deze wil ik alle gastgezinnen meer dan hartelijk bedanken voor hun zorgen en aandacht om het de gasten zo goed als mogelijk naar de zin te maken. Ingrid en Thomas Gaugler, Mees en Luka, Judith en Frank van de Ven, Tessa, Stan en Renske, Carmen en Robert van de Loo, Anne, Bart, Dirk en Ilse, Helma Willems en Ruud Bolsius, dank jullie wel.

Na de ontvangst op maandagavond en een kort eerste samenzijn mochten ze direct mee met de gastgezinnen.

Op dinsdag staat een bezoek aan Peka Kroef op het programma, een aardappelfabriek in Odiliapeel welke zich bezig houdt met circulair ondernemen. Oftewel een proces waarin zo weinig mogelijk grondstoffen verloren gaan. Behalve tekst en uitleg door onze eigen Paul krijgen we ook nog een rondleiding door het gehele bedrijf. En tot slot krijgen we een lunch aangeboden.

Vervolgens gaat de reis naar Gymnasium Beekvliet in St. Michielsgestel. Enkele kinderen van onze gastgezinnen zitten op deze school en ter plekke krijgen we uitleg over de school en het lesprogramma en sluiten we af met een rondleiding door de school. Dat alles door Edwin, een docent ook afkomstig uit Esch.

Het programma van deze dag sluiten we af met een kort bezoek aan ‘s-Hertogenbosch. Tot we op de terugweg constateren dat het vandaag een nationale dag is van staking bij het openbaar vervoer. Dus ook volop drukte in het centrum van de stad en daarbuiten en iets later terug in Esch dan gepland. Maar dat probleem wordt met een gezamenlijke maaltijd vakkundig opgelost door onze gastgezinnen.

Op woensdag gaan we naar het gemeentehuis in Haaren. Daar worden we door Carine, Peter en Marc voorzien van een mooi programma inclusief een bezoek aan het duurzame dak en in het kader van klimaatadaptatie een bezoek aan het retentiegebied. Klimaatadaptatie is in het Fins gewoon “ilmastonmuutokseen sopeutuminen”. Het is maar dat je het weet.

Ook hier sluiten we af met een lekkere lunch.

Daarna gaan we even kijken naar een duurzame geluidswal met dubbelzijdige zonnepanelen langs de A50 in Uden. Omdat we tijd over hebben en we de personenbus van Frans en Rianne van de Zande de hele week toch gratis mogen lenen, gaan we ook nog even naar de fusilladeplaats in Vught (elke keer toch weer indrukwekkend) en voor een terrasje bij de IJzeren Man.

Op donderdag is het natuurlijk tijd voor het Bierpompfeest en vooraf mogen onze Finnen bij uitzondering aanschuiven bij de brunch voor de nieuwe inwoners van Esch.

En tussendoor zijn ze op verzoek nog even (weer) naar ‘s-Hertogenbosch geweest.

Op vrijdag moest iedereen op tijd uit bed want er staat ook weer een afscheid en terugreis gepland.

Al met al een mooi programma en een mooie ervaring rijker voor iedereen. Onze zes Finse leerlingen hebben voldoende informatie gekregen voor het vervolg van hun studie project.

Reacties uitgeschakeld voor Bezoek van leerlingen en lerares uit Kannus Finland