Terugblik op het REFORM project 2022-2023

In de afgelopen 2 jaar heeft het project REFORM plaatsgevonden. Met een meeting in Roemenië in Juli 2023 is het project volledig afgerond en werd onlangs een samenvatting gedeeld vanuit het Presidium. In de bijlagen is de volledige samenvatting enkel in het Engels te lezen. Hieronder volgt een korte inleiding in het Nederlands. Voor meer vragen of informatie over dit project kun je terecht op de daarvoor bestemde site: https://reform.nagycenk.hu/

Dit Network of Towns project gaf ons de mogelijkheid om met 27 plattelandsgemeenten uit alle delen van De Europese Unie dezelfde zorgen te delen over de opkomst van euroscepsis onder de inwoners bij beide institutioneel en maatschappelijk niveau.
HERVORMING is ons antwoord op dat probleem. De titel spreekt voor zich – hervormingen zijn nodig om verenigd te blijven en te bouwen aan een sterke en verbeterde EU voor de toekomst.

Het project was gericht op het verminderen van het niveau van euroscepsis op lokaal niveau, het versterken van de democratische betrokkenheid, het aanmoedigen van vrijwilligerswerk en het helpen opbouwen van de toekomstige Europese samenleving.

Binnen twee jaar hebben de deelnemers kennis opgedaan over de instellingen van de EU, de voordelen ervan, gemeenschappelijke waarden, geschiedenis, en verschillende culturen, maar ze leerden van elkaar en hielpen elkaar te begrijpen en eurosceptisme aan te pakken.

Het project werd uitgevoerd in de vorm van een “universiteit” in de overtuiging dat alleen onderwijs kan helpen bij het maken van veranderingen/hervormingen in de wereld.
We organiseerden drie seminars (in Nederland, Hongarije en Letland) met een derde van de betrokken partners, waar de deelnemers de huidige problemen van Europa uitdaagden, twee zomeracademies (in Kroatië en Spanje) en een slotconferentie (in Roemenië) met alle betrokken partners, waar de deelnemers de gelegenheid hadden om hun ervaringen te delen.

We hielden rekening met het concept van kostenefficiëntie om de kwaliteit van het hele project te verbeteren zoals; alle deelnemers verbleven bij gastgezinnen in plaats van in hotels. Ze kregen een echt inzicht in de levensstijl van de lokale bevolking – dit soort interactie stelde deelnemers in staat om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren, elkaar te leren kennen en te respecteren. Deze actie heeft in grote mate bijgedragen aan het succes van het project, het heeft zich verdiept en geïntensiveerde samenwerking van steden, gemeenten en particulieren.

De in totaal 597 deelnemers waren direct betrokken en gemobiliseerd in heel Europa. Een aantal daarvan indirect. De betrokkenheid was groter dan verwacht. Meer dan 170 gastgezinnen namen deel aan 6 bijeenkomsten die huisvesting boden aan deelnemers wat betekende dat meer dan 2200 Europeanen indirect betrokken waren aan het project.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *