Verslag Cissé, Frankrijk 19 – 21 januari 2018

– Geschreven door Theo en Jeanette van Dooren –

Op 25 oktober 2017 kregen wij het verzoek van Martine Garnier als Président d’ Assemblée Générale des Amis de l’Europe de Cissé om een presentatie te houden over Les Pays Bas voor hun jaarvergadering op zaterdag 20 januari 2018. En of we maar zo vriendelijk wilden zijn om Hollandse kaas mee te brengen voor 72 personen.

Dat leek ons een leuke en interessante uitdaging. Derhalve reisden wij op vrijdag 19 januari jl. gepakt en gezakt en uitgerust met een zorgvuldig gekoesterde USB-stick met uren powerpoint en enkele kilo’s oude en boerenkaas af richting Cissé.

Tot onze verrassing werden wij onderweg per app uitgenodigd om direct na aankomst als VIP bij de heropening van de plaatselijke L’eglise St.Pierre aanwezig te zijn.

Na een restauratie van een jaar werd de kerk die middag officieel heropend door Burgemeester Annette Savin, die het niet laten kon om de gasten uit Les Pays Bas in het bijzonder te verwelkomen.

De Romaanse kerk in Latijnse kruisvorm is in 989 na Chr. gesticht aanvankelijk als kapel van het kasteel van Cissé. De toren staat links van het middenschip.

De oudste klok in de toren (Jean Baptiste) dateert van 1458. In 1870 komen de klokken Clémentine en Marie Charlotte erbij. In 1950  kwam Jeanne de France er als laatste klok bij.

In de 19e eeuw opnieuw gerestaureerd. Het middenschip werd verlengd. Er komt een balkon boven de ingang. Onder het balkon werd in 1962 door de bekende Oisterwijkse schilder Henk Potters een muurschildering aangebracht voorstellende de wonderbaarlijke visvangst.

Het fraaie glas in lood dateert van de huidige restauratie en is van buitenaf prachtig uitgelicht.

De galmgaten werden opnieuw van houten luiken voorzien en het stucwerk werd hersteld waardoor het een kerk is met een lichte en intieme uitstraling.

Na de fraaie uitleg door de restauratie-architecte volgde een rondleiding. Tenslotte bracht het koor enkele prachtige liederen ten gehore. Na afloop werden de gasten uitgenodigd in het gemeentehuis voor een hapje en een drankje.

De avond werd dinerend doorgebracht bij Martine en Dominique in gezelschap van Annette Savin en Mado en Bernard Ayrault.

Zaterdag 20 januari
Zaterdagochtend 20 januari stonden we om 10.00u in het gemeenschapshuis. Samen met 10 anderen (incl. Annette Savin) werd de zaal in orde gemaakt en de tafels geschikt. Hun apparatuur en mijn USB-stick gedroegen zich compatibel. Tegen 18.00u stroomde de zaal vol met zo’n 75 leden van de Assemblée Générale. Mme. Martine Garnier, la présidente, opende de jaarvergadering met een jaarverslag en het programma voor 2018. Toen mocht ik. Mijn presentatie was opgebouwd uit zo’n 250 foto’s en filmpjes.

In een tijdsbestek van een half uur heb ik op mijn beste Frans de volgende thema’s laten passeren:

 • Verschil Nederland en Holland
 • Ligging Rijn en Maas aan de monding van de Noordzee,
 • Filosofie, wetenschap en religie.
 • Het plakkaat van Verlatinghe (sinds kort Pronkstuk van Nederland), Willem van Oranje,
 • VOC, gouden eeuw, ook slavenhandel,
 • Hollandse meesters: Rembrandt, Vermeer, van Gogh, Mondriaan
 • Strijd tegen het water, polders, molens, Watersnoodramp
 • Delta werken: stormvloedkeringen
 • Regeringsvorm, koningshuis, democratie, waterschappen
 • Economie, bekende wereldmerken
 • Sport: voetbal, schaatsen, Elfstedentocht
 • Toerisme: Kinderdijk, Bollenvelden, Amsterdam, Rotterdam ,
 • Tweede Maasvlakte,

Na de canardpootjes en een verrukkelijk dessert werd nog lang nagetafeld tot in de kleine uurtjes onder een goed glas Franse wijn de Poitou met Nederlandse oude en boerenfromage.

Lag het nou aan mijn Frans of aan de goede verstaander of Columbus nou wel of geen Nederlander was?

Weer anderen verhaalden van belevenissen in Rotterdam met een amfibiebus die pardoes de Maas in reed of het bezoek aan de Walletjes, waarbij een klant desgevraagd in onvervalst Frans zijn tevredenheid over het gebodene uitte.

Zondag 21 januari
Op zondag maakten we dankbaar gebruik van het overdekte zwembad met sauna van Martine en Dominique. Het diner bij Mado en Bernard liet zich daarna weer goed smaken. Op maandag 22 januari waren we moe maar voldaan rond 19.00u weer in ons oude vertrouwde Esch. Ook de plaatselijke pers besteedde aandacht aan de Assemblée op dinsdag 23 januari.

 

Reacties uitgeschakeld voor Verslag Cissé, Frankrijk 19 – 21 januari 2018