Reisverslag: Cisse 19 – 23 september 2019

Van donderdag 19 tot maandag 23 september 2019 werd in Cissé het 30 jarig jubileum van het Charter gevierd.

Juist in Cissé omdat o.a. door initiatiefnemer Michel Bouchet uit Cissé, het Charter werd opgericht. Michel was ook de eerste voorzitter van het Charter.

Vanuit Esch waren aanwezig: Boy & Loek, Lia & Frank, Hesther (afd. Communicatie) en ik en de jeugdigen Linda en Jan.

Het programma stond in het teken van terugblikken en stilstaan bij de betekenis van het Charter.

Aanwezige deelnemers van het eerste uur van het Charter waren: Lucien Majerus uit Troisvierges (Luxemburg), Fernando Pedrosa, Samuel (Portugal), Tony Allen, Desborough (Engeland)

Moment van zorg/lach:

De inmiddels traditionele culinaire avond van het Charter op vrijdag werd een groot succes, mede door de door ons vanuit Nederland meegebrachte erwtensoep en bitterballen met Hollandse mosterd. De bitterballen veroorzaakten ons tranen van zorgen maar ook van lachen. Bij aankomst bij het gastgezin van Lia en Frank, bleek namelijk dat er voor de ruim 300 bitterballen onvoldoende ruimte in de diepvries was. De bitterballen hadden de lange autorit in de koelbox van Lia en Frank goed doorstaan, maar hadden met spoed bevriezing nodig! De gastvrouw bleef haar diepvries net zover leeg halen tot ook de laatste bitterbal een plekje had. Zorgen, maakten plaats voor lachen!

Het lachen kreeg vervolg op de culinaire avond. Met onze meegebrachte frituurpannen werden onze bitterballen gefrituurd. Rechts van ons stond Bièvre Belgische frites te frituren en links van ons stond Nagycenk Hongaarse goulash op te warmen. Dat was voor de toevoer van de stroom teveel gevraagd! De stoppen sloegen niet één keer, maar –tig keer door!

Uiteindelijk werd het probleem opgelost en frituurden we erop los.

Bij onze Hollandse tafel was en bleef het druk tot alle erwtensoep en alle bitterballen verorberd waren! Niemand van ons had voorzien dat onze erwtensoep en de bitterballen zo in de smaak vielen! Een groot succes, voor herhaling vatbaar!

Officieel moment:

De inauguratie van een prachtig monument voor het gemeentehuis van Cissé. Op dit tweedelig monument staan alle namen van de 28 deelnemende dorpen.

Boy, de huidige (inmiddels al ruim 2 jaar) voorzitter van het Charter, hield een zeer treffende speech. Hij memoreerde vele bijzondere momenten van het Charter gedurende de afgelopen 30 jaar, niet alleen in het Engels, de voertaal van het Charter, maar ook vloeiend in het Frans en het Duits. Chapeau, Boy! 

Bijzonder moment:

Op vrijdagavond vond een bijzonder moment plaats, namelijk de kroning van o.a. Boy in het broederschap “Tire-douzels”. Dit broederschap is door een tiental wijnboeren opgericht om aandacht te blijven vestigen op de kwaliteit van de wijn uit hun streek Marigny-Brizay, Haut Poitou. Een douzel is een houten kegel voor het hersluiten van de vaten bij het proeven van de wijn. Uit eerbetoon reikte het broederschap aan Boy, als voorzitter van het Charter, een douzel uit. De douzel pronkte op de borst van Boy.

Muzikaal moment:

Op zaterdagavond zongen “Les Coeurs de l’Auxances” prachtige liederen uit diverse streken in Frankrijk, maar ook uit verschillende landen van het Charter, ook uit Nederland.

Een van deze koorleden is Dominique, de man van Martine. Een ander is Georges Elias, de man van Agnes, wiens vader in de 2e wereldoorlog gevangen was genomen, maar zich staande wist te houden door te schilderen. Op vrijdagochtend blikte Agnes, terwijl we ons bevonden in het mooie kasteel Eternes, terug op deze periode van gevangenschap, met de boodschap: “remember the past in order to dream the future…”

Persoonlijk moment:

Ik was te gast bij hetzelfde gastgezin waar ik de eerste keer samen met Frans verbleef. Ik sliep op dezelfde slaapkamer, in hetzelfde bed, maar nu zonder Frans! Mijn gevoel was dubbel: ik miste Frans enorm, maar hij voelde oh zo dichtbij!

Een geweldig weekend, waar ik met veel plezier aan terugdenk. Ik heb ervan genoten!

Anny Ronnes-Meulepas

Reacties uitgeschakeld voor Reisverslag: Cisse 19 – 23 september 2019