Verslag Annual Charter Meeting PÒLVA 18 – 22 Juli 2019

Dit keer ging onze Thea naar de “Annual charter Meeting” in Põlva, Estland mee. Ik dacht dat het zoals altijd bij haar verzamelden voor we vertrokken richting Schiphol. Eenmaal op het station den Bosch gearriveerd, ze ik: Wat leuk dat je dit keer met ons mee naar het station gaat Thea, zeker om Jan dag te zeggen …. Maar nee hoor, onze jeugd: Niek, Geerd, Tim en Marc, en wij als volwassen met Elly en Jan vertegenwoordigden we dit keer Esch samen met Hester, Thea en Boy van het bestuur. Kijk dat is nou een goed begin 😉

En plots waren we in Tallinn waar al bussen klaar stonden om ons naar Põlva te rijden. Wat me opviel was het warme welkom, en de ineens bekende gezichten uit Malta, Italië of Bulgarije die al voor ons in Tallinn waren gearriveerd. Je bent dus in Estland, waar ik nog niet eerder was geweest, en je voel je gewoon een beetje thuis.

Maar tja, voor we richting Põlva vertrokken, wilden we graag iets van Tallinn mee krijgen. Gelukkig hadden we twee uur om iets van de stad te proeven en we hadden Boy in ons midden die precies wist waar we naar toe moesten. Daar gingen we met z’n tienen in de tram naar het centrum. En jongens, wat verraste Tallinn ons, gewoon een leuke toeristisch oude stadje aan zee met een fraai historisch centrum.

Met de bus verder naar Põlva, en direct met onze gezinnen verder meegegaan. Elly en ik troffen het, met een geweldig oud stel, Sirje en Arno. Geen rijke huishouden en toch vier gasten opgenomen (naast ons twee Maltezen). Wat een voorrecht om drie dagen deel te mogen maken van hun dagelijks leven. Bezoek aan hun zoon en dochter, barbecue in de tuin, via “google translator” gesprekken in Estlands/Engels/Nederlands gevoerd. Veel kennis opgedaan van zwarte bladzijden van hun geschiedenis, de belegering van Leningraad, plundering van Estland…. uit eerste hand. De burgemeester van Põlva, gaaf ons een rijke en geëmotioneerde terugblik op het recente verleden.

Bovendien, waren er spelletjes in en om het dorp voor ons voorbereid. Elke land kreeg een stadsbankje in de nieuwe ingerichte openbare ruimte. We werden meegenomen naar een wegen museum waar de geschiedenis van de aanleg van wegen aantrekkelijk was verbeeld. Ons bezoek viel samen met het open lucht accordeon festival. Er waren duizenden mensen hiernaartoe gekomen. Het werd ons helder dat de tradities en klederdracht spring levend zijn in Estland. De traditionele culinaire avond was een succes. Het werd gehouden in een voormalige landgoed omgetoverd tot een basisschool. De Essche delegatie weet inmiddels het goed aan te pakken en wederom waren onze drank-, kaas-, en zoete bijdrage hoog gewaardeerd door de meeste deelnemers. Het weer werkte mee. Een zwoele avond onder de bomen met stille disco en gezelligheid.

Voor je het weet is het weer tijd om in te pakken en terug naar huis te gaan. Nieuwe vrienden gemaakt. Bienvenida in Spanje maakt zich al klaar voor komend jaar. Ga jij mee?

Geschreven door Mercè

Reacties uitgeschakeld voor Verslag Annual Charter Meeting PÒLVA 18 – 22 Juli 2019